1 Nisan 2018 Pazar

YILMAZ GÜNEY 81 YAŞINDA..!

"...Korkular, acılar ve zulüm yenilecektir bir gün..."
Ölümünün üzerinden 34 yıl geçmiş olmasına karşın sinemamızın en çok tanınan, sevilen, sinema kariyeri başarılarla dolu sanatçısı Yılmaz Güney'dir.
O, sinemamızın; "Çirkin Kral" lakaplı oyuncusu, en başarılı filmlerinin senaryo yazarı ve yönetmenidir.
Yılmaz Güney, sinemacı kimliğinin dışında, 'Boynu Bükük Öldüler' romanı ile " Orhan Kemal Roman Ödülünü" kazanmış
önemli bir edebiyatçımızdır.
Yılmaz Güney'in diğer kitapları; Salpa, Sanık, Hücrem, Soba Pencere Camı ve İki Ekmek İstiyoruz, Oğluma Mektuplar, Selimiye Mektupları'dır.
Yılmaz Güney, cezaevinden yönettiği " Güney" isimli dergi aracılığıyla hem sanat-edebiyat alanındaki düşüncelerini hem de siyaset üzerine tezlerini geliştirdi. Ülke ve dünya sorunlarını inceleyen, tartışan, önermelerde bulunan bir sanatçı, siyasetçidir.
81. doğum gününde, 44 yıl önce doğum gününde yazdığı bir mektubu paylaşmak isterim.
YILMAZ GÜNEY----SELİMİYE MEKTUPLARI'NDAN
1 Nisan 1974
Sevgili Yavrum,
Nüfus kağıdıma göre bugün 38 yaşıma girdim. Önümüzde denenmemiş acılarla dolu kimbilir kaç yıl kaldı.Hayatı kendim için yaşamıyorum...Her şeye rağmen, düşmana inat yaşayacağız. Yüzlerce, binlerce yıl yaşayacağız. Yarın bizim çünkü, biz öleceğiz ama çocuklarımız bırakacağımız mirası taşıyacaklar yüreklerinde ve onların yürekleri bizim altında ezildiğimiz korkuları tanımayacaklar.
Sevgili çocuk, demir yürekli kadınım! Korkular, acılar ve zulüm yenilecektir bir gün. İnsanoğlunun yıkılmaz inancı ezecektir vahşeti. İnsanları taş duvarlar, demir parmaklıklar arasında terbiye etmeyi, onların düşüncelerini önlemeyi düşünen anlayış yıkılacaktır. Taş duvarlar, kelepçeler, zincirler, demir kapılar yok olacaktır.
Sevgili bahar geldi. Bahar biziz sevgili, biziz baharı yaşatan. Bahar yeni baharlara varacak içimizde. Ağaç, kuş, çiçek bizimle güzeldir sevgili...
Otuz sekiz yaşım, ranzam ve taş duvarım.
parmaklığım, kelepçem, kırlangıç kuşları
ve oğlum ve karım ve anam, hepiniz.
Merhaba YILMAZ GÜNEY