4 Mayıs 2017 Perşembe

Dersim Katliamı 80.Yılında İstanbulda Protetosto Edildi…!

Dersim Katliamı’nın 80’inci yıldönümünde Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Dersim Dernekleri Federasyonu hayatını kaybedenleri andı. Kürtçe ağıtların seslendirildiği anmada, Dersim katliamının hesabının verilmesi istendi.
Dersim Dernekleri Federasyonu ( DEDEF) Dersim Katliamı’nın 80’inci yıldönümü dolayısıyla hayatını kaybedenler için Galatasaray Meydanı’nda bir anma etkinliği düzenledi. Dersim Katliamında hayatını kaybeden ve sürgün edilen canların fotoğraflarının taşındığı anmada, mumlarla Dersim 37-38 yazıp kırmızı karanfillerinin üzerine bırakıldığı “Dersim Soykırımı’nın 80.yılı” yazılı pankart açıldı. Kurmaçki dilinde ağıtların yankılandığı meydanda, katliam tanıklarının anlatımları teker teker okundu.
Duygulu anların yaşandığı anmada, açıklama DEDEF yönetim kurulu üyesi Ulaş Yeğin tarafından okudu. Tam 80 yıl önce Dersim’de devletin tedip ve tenkil harekâtı adı altında çocuk, yaşlı onbinlerce masum sivil insanın katledildiğini hatırlatan Yeğin, onbinlerce insan ailelerinden kopartılarak Anadolu’nun değişik illerine sürgün edilirken, binlercesinin ise hapishanelerde, dağlarda ve mağaralarda ölüme terk edildiğini; küçük kızların zorla alıkonulduğunu, inanç ve gelenekler yasaklanarak Dersim coğrafyasının tarumar edildiğini vurguladı.
“BİRLİK VE BERABERLİK” HİKÂYESİNİN EN KANLI SAYFASI!
Dersim 37-38’in resmi tarihin yazdığı, “birlik- beraberliğimizi nasıl kurduk” hikâyesinin en kanlı sayfası olduğunu belirten Yeğin, gerçek bir birlik ve beraberliğinin, Dersim katliamıyla yüzleşmeden, bu yarayı onarmadan mümkün olmadığını kaydetti. Yeğin, Dersim katliamının sadece Dersimlilerin değil, Türkiye’de yaşayan herkesin meselesi olduğuna işaret etti. Devlet eliyle işlenen ve bugün belgeleriyle bir bir ortaya çıkan Dersim kırımından, dönemin tüm yetkililerinin sorumlu olduğunun altını çizen Yeğin, bu soykırımın bugün de başka boyutlarda sürdürüldüğüne dikkat çekti.
DERSİM BUGÜN DE AYNI BASKILARLA KARŞI KARŞIYA!
1990’lı yıllarda düşük yoğunluklu çatışma ortamı bahane edilerek toplam 400 köy boşaltılıp, yakılan Dersim’de şimdi de aynı baskılarla karşı karşıya olduğunu aktaran Yeğin, “Toprağımızın yüzde 30’u yasaklı durumda olup sözde güvenlik bahane edilerek köylüler, yayla ve meralarını kullanamamaktadır. Diğer yandan halkın iradesiyle seçilmiş Dersim Belediyesi yöneticileri tutuklanıp, belediye kayyıma devredilmiştir. Devlet atadığı kayyıma da kayyım atadı. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi her yıl büyük coşkuyla düzenlenen Munzur Kültür ve Doğa festivali bu yıl Dersim Valiliği ve belediye kayyımı tarafından gasp edilmek istenmektedir” dedi.
Dersimliler olarak kayyımın değil halkın festivalini istediklerini vurgulayan Yeğin, talepleri şöyle sıraladı:
“Katliam arşivleri açılsın hesap verilsin, Dersim ismi iade edilsin, Dersim halkından resmi özür dilensin, sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınan çocukların listesi açıklansın, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın, dillerimize ve Kızılbaş Alevi inancımıza özgürlük istiyoruz, Munzur’daki baraj projeleri iptal edilsin.”
Açıklamanın ardından Dersimli Sanatçılar Mehmet Ekici, Vedat Baran, Cengiz Sağlam, Musa Baki, Taylan Yıldız ağıtlar seslendirdi.

Anma dağıtılan lokma ile sona erdi.