24 Eylül 2017 Pazar

Barzani'den son referandum açıklaması: Referandum sınırların belirlenmesi değildir..!

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'nin Erbil'de bağımsızlık referandumuna ilişkin basın toplantısı düzenliyor.
Barzani konuşmasında Irak'ta merkezi hükümetle ilişkilerine değinerek, "Kürdistan halkına karşı katliam, soykırım, faili meçhuller ve kimyasal saldırılar yaşandı" dedi.
"Yönetimin simaları değişti ancak zihniyetleri değişmedi" diyen Barzani, "Peşmergeye tek fişek göndermedikleri gibi, maaş ve bütçeyi de kestiler. Kürdistanlıları yok sayma retoriğini terk etmediler" ifadelerini kullandı.
Barzani, merkezi hükümete eleştirilerine devam ederek, "Üzerinde anlaştığımız devleti mezhep devletine dönüştürdüler" dedi.
Bağdat yönetimiyle olan sorunlarının çözümü için çok çabaladıklarını iddia eden Barzani, "Çabalarımızın sonuç vermediğini gördük ve tüm tarafların desteğiyle referandum kararı aldık. 25 Eylül'de yani yarın, kararımızı vereceğiz. Tehdit diliyle karşı karşıya kaldık ama bunda ne günah var? Bir halk kararını verecek." dedi.
Barzani, referandumun ardından sürecin devam edeceğini belirterek, "Yarın demokratik bir süreç başlayacak. Referandum sınırların belirlenmesi değildir. Bağdat ile diyalog ve müzakereler devam edecek" dedi.
Mesud Barzani, "Bağımsız olmak istediklerinden dolayı milletin cezalandırılması doğru değil" diyerek, "İleride karanlık bir gelecekle karşılaşmaktansa her türlü riski göze alma kanaatine vardık" dedi. İran ve Türkiye ile dost olduklarını belirterek "Onlara dostluk elini uzatıyoruz. İran ve Türkiye bu eli geri çevirse bile biz onlara dostluk elini uzatmaya devam ederiz" dedi.
Barzani, "Türkiye'nin kendi topraklarında ne yapacağı bizi ilgilendirmez. Biz kendi topraklarımızda ne tank ne de top gördük. Sınırların kapatılmamasını ümit ediyoruz çünkü herkes bundan zararlı çıkacak" dedi.
Bağdat'la diyaloğa her zaman hazır olduklarını söyleyen Barzani sözlerine şöyle devam etti, "Bağdat diyalog kapısını açmazsa niyeti ortaya çıkacak, o zaman herkes kendi evine. Artık müzakereler bağımsızlığa nasıl ulaşacağımız üzerinde olacak" dedi.
Henüz bağımsızlığı ilan etmediklerini, yarın referandum yapacaklarını söyleyen Barzani, "Uluslararası toplumun yılbaşında, İslam aleminin de Ramazan Bayramı’nda gelip bize bağımsızlığı hediye etmesini beklemeyeceğiz" dedi.

Barzani, "Türkiye devletinin, Kürdistan Bölgesi'ne herhangi bir yaptırım uygulamasını arzu etmiyoruz. Türkiye'nin ekonomik yaptırımlar uygulaması halinde her iki taraf da zarar görür" dedi.