23 Eylül 2017 Cumartesi

İşkence edilen tutsak sağır oldu...!

Tarsus T Tipi Cezaevi’nde kadın tutsakların açlık grevi baskılara rağmen 40’ıncı güne girdi. Tutsakların dikkat çekmek için eylem başlattıkları işkenceler ise, sürüyor. Çıplak aramaya karşı çıkan tutsak, uğradığı işkence sonucu duyma yetisini kaybetti
Sürgün, revire çıkarılmama, mektuplara el konulması, sosyal aktivitelerin ortadan kaldırılması, çıplak arama dayatması gibi işkenceye varan birçok uygulama ile gündemden düşmeyen Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kadın tutsakların açlık grevi’ıncı güne girdi. Taleplerin karşılanmamasına karşın tutsaklar eylemlerinde kararlı iken, tutsakların dikkat çektikleri işkence boyutundaki uygulamalar ise devam ediyor.
Çıplak aramaya karşı çıktı
Riha’dan (Urfa) Tarsus T Tipi Cezaevine sürgün edilen tutsak Çerko Mimkara, çıplak arama işkencesini reddettiği için işkenceye uğradı. Mimkara’nın işkence sonucu sol kulağı duyu yetisini kaybettiği öğrenildi. İşkence edilen Mimkara’nın (19) ablası Evin Mimkara Tarsus Hapishanesi’ne kardeşini ziyaret eden Avukat Yılmaz Talha’dan edindikleri bilgiler doğrultusunda yaşananlardan haber olduklarını belirtti.
7 gündür hücrede
Mimkara, kardeşinin ona yakın gardiyan tarafından işkence edildiğini ve sol kulağının duymadığını, sağ kulağının ise kısmi olarak duyduğunu buna rağmen hastaneye götürülmediğini kaydetti. Kardeşinin sürgün edildiklerinden de haberdar edilmediklerini belirten Mimkara, kardeşinin 7 gündür hücrede tutulduğunu aktardı. Aile, yaşananlara ilişkin İHD Riha Şubesi’ne başvurdu.
6 aydır görüş yok!
Cezaevi ile ilgili bir başka işkence uygulaması ise kadın tutsaklardan Şehriban Çoban yapıldı. Çoban 6 aydır ailesi ile görüştürülmüyor. Sincan F Tipi Cezaevi’nden Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edilen Çoban’ın annesi Nafiye Çoban, 6 aydır kızları ile görüşmediklerini belirterek, “Bazen OHAL’i bahane ettiler, şimdilerde ise disiplin cezası olduğunu söylüyorlar” dedi. Kızının sürgün sırasında darp edildiğini belirten Çoban, “O zaman vücudunda morluklar vardı şimdi kızım ne durumda bilmiyorum” dedi.
Her hafta gidip bekliyorum

Üç kızı da cezaevinde olan Çoban, “Bir kızım Düzce T Tipi Kapalı Cezaevi’nde ekonomik imkanlardan kaynaklı görüşüne gidemiyorum. Gazete dağıtımı yaptığı için bir yıldır tutuklu kızım Şirin ile Sincan’dan getirilen kızım Şehriban da Tarsus Cezaevi’nde. Onlarla da aylardır görüşemiyorum” diye konuştu. Her hafta görüş günü Tarsus Cezaevi kapısına gittiğini anlatan Çoban, “Cezaevi kapısında akşama kadar bekliyorum; ama yine de aylardır çocuklarımı göremiyorum. Gardiyanlar bana ‘Boşuna bekleme. Çoban’lara görüş yok’ diyor. Yine de bir umut bekliyorum” diyerek duyarlılık çağrısında bulunuyor.