28 Eylül 2017 Perşembe

Ceylan’ın katilleri korunuyor, ailesi ise ‘peşini bırakın, gidin buradan’ tehdidi altında..!

Amed’in Licê ilçesine bağlı Xiraba (Şenlik) köyünde, 28 Eylül 2009’da koyunlarını otlattığı sırada Tapantepe Karakolu’ndan atılan havan mermisi sonucu 12 yaşındaki Ceylan Önkol’un katledilmesi üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen soruşturması yerinde sayıyor. Aradan geçen 8 yıllık süre boyunca hukuki olarak bir arpa boyu yol alınmazken, sorumlular cezalandırılmak yerine ödüllendirildi.
‘Peşini bırakın’ baskısı sürüyor
Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Rıfat Şahin v Devran Toptaş’ın haberine göre, soruşturmanın kapatılması için aile baskı altına alınırken, aile bireyleri de defalarca gözaltına alınarak baskı altına alınmaya çalışıldı. Ceylan’ın babası Raif Önkol, 8 yıl boyunca baskıların sürdüğünü ve faillerin yargılanması noktasında geçen yıllara rağmen bir ilerleme kaydetmediğini dile getirdi. Baba Önkol, oğlu Rıfat Önkol’un hukuki süreci takip etmesinden dolayı sürekli baskı ve tehditlerin hedefinde olduğunu, bu nedenle defalarca ev baskınları sonucu gözaltına alındığını ifade etti.
‘Gidin buradan’ tehdidi
Ceylan’ı yaşamdan koparan Tapantepe Karakolu’nun son dönemlerde köylülere yönelik uyguladığı baskıların ağırlaştığını, köy kırsalının zaman zaman bombalandığını ifade eden Önkol, “Karakol komutanı bana ‘hayvanın vurulursa fotoğrafını çek getir, zararın neyse karşılarız’ dedi. Bende kendisine ‘ya insan vurursanız nasıl yapacağız’ dedim. Bana dönerek ‘ne işiniz var orada, toplayın her şeyinizi gidin buradan’ dedi” ifadeleriyle komutan ile arasında geçen diyaloğu anlattı.

Kaynak: Özgürlükçü Demokrasi