23 Eylül 2017 Cumartesi

Genel kurulda Baydemir'in konuşmasına tahammülsüzlük ve tehdit..!

Olağanüstü toplanan Meclis Genel Kurulu, Irak ve Suriye'ye yönelik savaş tezkeresini görüşüyor.
Genel Kurul'da HDP adına Urfa Milletvekili Osman Baydemir söz aldı. AKP-MHP'nin diğer şer örgütleri ile kurdukları ittifakın ülkeyi bugüne kadar tanık olmadığı badirelerle karşı karşıya getirdiğini belirten Baydemir, hükümetin, tezkere ile kendini hükümet etme sürecini uzatmak istediğine dikkat çekti. Hükümetin baskıcı uygulamalarına, OHAL ve KHK'ya "hayır" diyenlerin bu tezkereye de "Hayır" oyu vermesi gerektiğini söyleyen Baydemir, "Bu tezkere 40 milyon Kürt halkına düşmanlığın tezkeresidir. Kürt halkının haklı bir arada yaşam talebi karşılanmadığı sürece, Ortadoğu'nun tamamı emperyal hedeflerin tahtası olacaktır. Bu sadece emperyallerin suçu değildir, Ortadoğu halklarının adalet ve özgürlük taleplerine yanıt vermeyen iktidarların suçudur" dedi.
Diyalog sürecinin iktidar tarafından bitirildiğinin ve o günden bu yana 3 bin insanın hayatını kaybettiğinin altını çizen Baydemir, şöyle konuştu: "Bir halkın referanduma gitmesi neden gayri meşru olsun. Sizler için meşru olan, Kürt halkı açısından neden gayri meşru olsun. Referandum gayri meşru ise niye 16 Nisan'da referanduma gittiniz? Kürdistan bölgesindeki tüm halkların iradesi ne ise başımızın gözümüzün üzerinde kabulümüzdür. Hiçbir otoritenin bir milletin iradesini tehdit etmeye hakkı yoktur. Tezkereler ile işgaller ile sorunu çözmüş olsaydınız şimdiye kadar çözerdiniz. Toprak bütünlüğünden, istikrardan, barıştan bahsediyorsunuz. Allah aşkına, Ortadoğu'da barış mı var, insanlık mı var? Ulusların kendi kaderini tayin hakkı meşrudur, kutsaldır. Filistin halkı için, Katalan halkı için ne kadar meşru ve kutsal ise Kürt halkı için de kutsaldır."
2003 yılında Meclis'ten savaş tezkeresine karşı çıkan "Hayır"ı hatırlatan Baydemir, "Bu tezkere, Kürt düşmanlığıdır. Bu düşmanlık, bu ülkede bir beka sorunudur. Ülkeyi zerre kadar düşünenler varsa bu tezkereyi kabul etmemeli. Tezkere, sadece HDP fikriyatında olan Kürtleri tehdit etmiyor. Bu parlamentodaki tüm partilere oy veren Kürtleri tehdit ediyor. İşte bölücülük budur" dedi.
Baydemir'in konuşmasının ardından oturumu yöneten Meclis Başkanı İsmail Kahraman, "Töhmet altında bırakan beyanlarınız var. Zabıtları istedim. AKP-MHP'nin şer odakları ile ittifak yaptığını söylediniz. Bu şer odağı yok. Burada bölme, böldürme amaçlı konuşamazsınız. Sizden tavzi isteyeceğim. Özür bekleyeceğim" diye konuştu.
HDP'li vekiller bu duruma itiraz ederken, AKP Grup Başkan Vekili Mehmet Naci Bostan söz aldı. Bostan, Baydemir'in konuşması için "boyunu aşan" ifadesini kullandı. HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu da Meclis Başkanı'nın usulüne itiraz etti.
Genel kurul CHP adına yapılan konuşma ile devam ediyor.