28 Eylül 2017 Perşembe

OHAL’de Cezaevleri “Bolu F Tipi’nde ‘kışla düzeni’, telefonda ailelerden tekmil isteniyor”..!

Olağanüstü Hal (OHAL) ile birlikte cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine her gün bir yenisi ekleniyor.
Özgürlükçü Hukukçular Platformu’nun (ÖHP) Bolu F Tipi Cezaevi’nde tutuklularla görüştükten sonra hazırladığı rapora göre hak ihlalleri artık “keyfi bir hale gelmiş” durumda.
ÖHP’li avukat Raziye Turgut Öztürk ve Azad Mete’nin aktardığına göre cezaevinde “kışla düzeni’ oluşturulmaya çalışılıyor ve telefon görüşmelerinde dahi ailelerden dahi “tekmil” isteniyor.
ÖHP’li avukatlar bir hafta önce tutukluların odalarında yapılan aramalarda radyolarına da el konulduğunu ve Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin idare tarafından yasaklandığını aktardı.
Gazete Karınca’ya konuşan avukat Turgut cezaevinde tutuklularla yaptıkları görüşmenin ardından şunları söyledi:
Aileden dahi tekmil isteniyor. Bu yolla aileler de bu keyfiyete bu kışla düzenine dahil edilmeye çalışılıyor. Tutsaklar ailelerini aradığında önce kendi isim soyisimlerini ardından aileden konuştuğu kişinin kendi isim soyisim ve telefon numarasını söylemesi isteniyor.
Tutsaklar bu dayatmayı kabul etmediği için idare açılan telefonu kapatarak tutsakların 10 dakikalık telefon hakkını gasp ediyor. Tutsaklar örneğin annelerimizin telefonu ezbere bilmesi mümkün değil. Çoğu okuma yazma bilmiyor, ailelerimizin böyle bir dayatmaya tabi tutulması kabul edilemez dedi.
Geçenlerde idare herkesin kimlik taşıması gerektiğini; aksi taktirde odadan dahi çıkamayacaklarını anons edip tutsaklara bildirmiş.
Tutsakların direnişi karşısında geri adım atmak durumunda kalmış idare. Sonra da tutsaklar hakkında disiplin soruşturması başlatılmış.
2 aydır Özgürlükçü Demokrasi gazetesi ve Demokratik Modernite dergisi verilmiyor. 1 hafta önce arama adı altında odalar dağıtılmış ve tutsakların radyolarına el konulmuş.
Radyolarını geri isteyen tutsaklara idare sadece TRT frekansı bırakılarak, para vermeleri karşılığında radyoları geri verebileceği cevabını vermiş. Yani kendi malları kendilerine paraları karşılığında verilecek.