Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink 11 önce vurulduğu yerde anıldı.
Agos gazetesinin Şişli’deki eski adresi önünde yapılan anma töreninine HDP Milletvekili Garo Paylan, CHP Milletvekilleri Ali Şeker, Barış Yarkadaş, Selina Doğan, Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Raşit Tükel, Oyuncu Nur Sürer’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.
Anmaya katılanlar “Hrant için adalet için”, “Faşizme inat kardeşimsin Hrant”, “Biz bitti demeden bu dava bitmez”, “Hepimiz Hrantız, hepimiz Ermeniyiz”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Katilleri koruyan cinayete ortaktır” sloganları atıyor, Ermenice şarkılar çalındı.
11 yıl önce Agos gazetesinin önünde tetikçi Ogün Samast tarafından öldürülen Hrant Dink’in vurulduğu yere, güller, mumlar ve Ermenice, Kürtçe ve Türkçe “Hepimiz Hrantız hepimiz Ermeniyiz” yazılı dövizlerle bu hafta “Barışamadık, alışamadık” manşetiyle çıkan Agos gazetesi kondu.
Öte yandan gazetenin bulunduğu binaya “Buradayız ahparig” yazılı pankart ile Dink’in fotoğrafının bulunduğu, üzerinde “Su çatlağını bulur Hrant” yazılı büyük bir pankart asıldı.
Anma öncesi çevrede alınan güvenlik önlemleri de dikkat çekti. Polis, eski Agos gazetesi önündeki yolu trafiğe kapattı. Osmanbey Metro çıkışı ve Mecidiyeköy tarafına ise 2 arama noktası kuruldu. Alanda da çok sayıda sivil ve kırmızı yelekli polis ve özel harekatçılar görevlendirildi.
Anmanın sunuculuğunu yapan Bülent Aydın, “Sadece burada değil ülkenin ve dünyanın farklı şehirlerinde Hrant’ı anıyoruz. 10 kişi olduğumuz zaman da on binler olduğumuz zaman da aynı birlikte Hrant’ı anıyoruz. Buradayız ahparig. Arkadaşımızın katillerinin yargılandığı dava devam ediyor. O davayı takip edenler bugün de burada, arkadaşımızın gözlerine bakıyoruz. İçimizde o ilk günün kahredici soğukluğu ama yan yana olmanın sıcaklığıyla bir aradayız. Unutmadık. Hrant Dink aramızda. Hrant gibi biz de barış istiyoruz. Bugün cezaevinde olmalarına rağmen burada olan Ahmet Şık da burada, Selahattin Demirtaş da burada. Bir siyasi komplo ile 80 gündür tutuklu olan Hrant’ın Arkadaşları’ndan Osman Kavala da burada.” diye konuştu.
HRANT DİNK ANKARA'DA DA ANILDI: 'TÜRKİYE'Yİ HRANT'IN DÜŞLERİ YÖNETECEK'
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, öldürülüşünün 11. yılında Ankara'da da anıldı. BirGün gazetesi önünde Hrant Dink'in yapılan basın açıklamasında, sık sık “Faşizme inat kardeşimsin Hrant” sloganları atıldı. KESK Eş Genel Başkanları Aysun Gezen ve Mehmet Bozgeyik, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz'ın da katıldığı açıklamada konuşan BirGün Gazetesi Ankara Temsilcisi Yaşar Aydın, Dink'in halkların barış ve kardeşlik içinde yaşaması için uğraş veren güzel bir insan olduğunu söyledi. Hrant Dink'in organize bir şekilde devlet tarafından katledildiğinin artık daha net olduğunu belirten Aydın, “Devam eden, bitmeyen mahkemeler gösteriyor ki; Trabzon'da 17 yaşında bir çocuğun işi değil. Vali yardımcısı, emniyet müdürü, il jandarma komutanının da içinde olduğu bir delet organizasyonuyla katledildi. O yüzdendir ki Hrant'ı katledenler hala tam olarak ortaya çıkarılamadı” dedi.
Türkiye'de eşit, özgür, demokratik bir düzen inşa edilmeden bu yaranın kanamaya devam edeceğini ifade eden Aydın, tıpkı Ümit Kaftancıoğlu, Uğur Mumcu ve Ahmet Taner Kışlalıların öldürülmesi gibi açığa çıkarılamadığını söyedi. Aydın, “Geçen 11 yıl içinde onlarca katliamı yaşadı Türkiye. Gazeteci arkadaşlarımız hala cezaevinde. Medya tam bir cadı avına dönüşmüş durumda. Hrant halkların kardeşliği, barış, basın özgürlüğü için hayatını feda etti. Meslektaşları ve arkadaşları olarak bir kez daha söz veriyoruz. Hrant'ın katilleriyle hesaplaşma görevi bizim omuzlarımızdadır. Hrant'ın düşleri, fikirleri Anadolu'nun her yerine ekilecek, boy verecek ve bu ülkeyi eninde sonunda o düşler yönetecek” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)
DOĞDUĞU TOPRAKLARDA DA ANILDI
19 Ocak 2007 yılında katledilen Hrant Dink, ölümünün 11. yılında Malatya’da doğduğu evin önünde anıldı. Açıklamayı İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı Gönül Öztürkoğlu okudu.
Öztürkoğlu 11 yıl önce katledilen Hrant Dink’in aynı zamanda insan hakları savunucusu olduğunu ifade ederek “bugün burada yüzyıllardır kanayan bir yaranın, susturulan barış dilinin 11’inci ölüm yıldönümünde bir aradayız. Yaşadağı ve doğduğu topraklarda güvercin tedirginliği ile yaşama tutunmanın acı resmidir Hrant Dink. Acılardan ders çıkarmayanların o vahşi yüzü ne yazık ki hala karşımızda, tüm gerçekliği ile duruyor” dedi. Hrant Dink’in Türkiye halklarının demokrasi içinde kardeşçe yaşaması için mücadele verdiğine değinen Öztürkoğlu “Yüz yıllardır bu topraklara bir karabasan gibi çöken bu iklim Roboski’ de, Gezi’de, Soma’da, Suruç’ta, Ankara’da canlarımızı toplu katliamlarla bizden kopardı. İnsanların yaşam hakkını elinden aldılar. Geçen 11 yıla rağmen sorumlular hala ortaya çıkarılmadı. Sorumluların korunmasının nedeninin bu konuda bağımsız, etkili ve kapsamlı soruşturmanın yürütülememesi yani uygulanan cezasızlık politikasıdır. Barış güvercinimiz Sevgili Hrant’ın katledilişinin 11’inci yılında bir kez daha sevgiyle saygıyla özlemle anıyoruz. Barışın kardeşliğin Elçilerine selam olsun” dedi ve açıklama ‘hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz’ ‘Faşizme inat kardeşimsin Hrant ‘sloganlarıyla son buldu.
BİR ANMA DA BURSA’DA YAPILDI
Bursa Demokrasi Güçlerinin çağrısıyla bir araya gelen Bursalılar da katledilişinin 11. yılında Hrant Dink’i andı.
Kent Meydanında yapılan açıklamada 10 yıldır adaletin can çekiştiği vurgulandı.
KARA LEKE TARİHİMİZDEN ASLA SİLİNMEYECEK
Bursa Demokrasi Güçleri adına açıklamayı okuyan Hasan Özaydın; "Hrant yaşamı boyunca demokrasiyi, barışı ve halkların kardeşliğini savunmuştur diyen Özaydın; “Bu ülkede farklı kimlik ve inançları olan insanlarının özgürce kardeşlik içinde bir arada yaşamasını savunmuştur. Bugün bizlere her alanda tekçiliği dayatanlara, her türlü farklılığa düşmanlığı körükleyenlere inat sevgili Hrant Dink’in şahsında barış ve kardeşliği savunmaya, farklılıkların zenginlik olduğunu anlatmaya devam edeceğiz. Uğur Mumcu, Hrant Dink, Musa Anter, Metin Göktepe gibi onlarca cinayetin arkasındaki güçler açığa çıkarılmadan, bu konuda samimi bir hesaplaşma ve yüzleşme yaşanmadan bu kara leke tarihimizden asla silinmeyecektir. Halkların bir arada kardeşçe yaşamasına yönelik ırkçı ve faşist yönelimlerin devrede olduğu böyle bir dönemde bizler hak ve hakikat arayışında Hrant için, adalet için mücadeleyi yükseltmeye devam edeceğiz. Bu vesileyle cinayeti bir kez daha lanetliyor, sevgili Hrant’ı anıyor, gerçek katillerin açığa çıkarılmasını ve cezalandırılmalarını istiyoruz” dedi.
Evrensel-Sendika org.