9 Ocak 2018 Salı

İran'dan sonra Tunus: Protestolarda 1 kişi yaşamını yitirdi

İran'da daha fazla özgürlük, iş talebi ve yolsuzluğa, enflasyona karış sokağa çıkanlara tepki olarak muhalifler sokağa çıkmıştı. Devam eden gösterilerde çok sayıda can kaybı yaşandı. 28 Aralık'ta başlayan gösterilerde en az 21 kişi hayatını kaybetti.
Gösterilerde yüzlerce kişi de gözaltına alındı. Gösterilerin bastırıldığı ifade edilse de sokaklarda protesto görüntüleri sosyal medyaya yansımaya devam ediyor.
İran'ın ardından bir başka ülkede daha halk sokağa çıktı. Tunus’ta işsizlik, pahalılık ve yüksek fiyatlara karşı protesto gösterileri başladı ve eylemler giderek yayılıyor. Resmi kaynakların açıklamasına göre eylemlerde bir kişi de yaşamını yitirdiği. Ana muhalefetteki Tunus Halk Cephesi, yaptığı çağrıda eylemlere devam edilmesini istedi.
Protesto gösterileri Tunus’un 10 farklı kentinde sürüyor. Hükümet 1 Ocak’tan sonra gaz, telefon, internet ve bazı gıda ürünlerine zam yapmış, zamların ardından halk öfke ile sokağa çıkmıştı.
Reuters'ın haberine göre güvenlik güçlerinin eylemlere izin vermemesi sonucu başkent merkezine yaklaşık 30 kilometre mesafedeki Menuba kentinin Tabarba Mahallesi’nde bir kişi yaşamını yitirdi.
TAP ajansına göre ise 5 kişi ağır yaralandı. İçişleri Bakanı Khelifa Chibani de 44 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.
17 Aralık 2010’da işsiz genç Muhammed Buazizi’nin kendisini yakmasıyla Tunus’ta başlayan ayaklanmalar Ortadoğu’da da arka arakaya yayıldı. 2014 yılında ise bütçe eylemleri patlak verdi. Yoksul kentlerden başkente yayılan eylemlerde yüzlerce kişi gözaltına alınmıştı.
Evrensel'de yer alan habere göre de Tunus Halk Cephesi Ulusal Sözcüsü Hamma Hammami bir açıklama yaptı ve açıklamasında, “Bugün muhalefet partileri olarak hareketi koordine etmek üzere toplandık. Sokakta kalacağız ve bu haksız mali uygulamalar geri çekilene kadar protestolara devam edeceğiz” dedi.
Hammami, hükümetin kemer sıkma politikalarıyla toplumun en yoksul kesimlerini hedefe aldığını iddia ediyor. Tunus Başbakanı Yusuf Cahid ise “İnsanlar olağanüstü bir durumda olduğumuzu ve ülkenin zorluklar yaşadığını anlamalı. 2018 yılı Tunuslular için daha az zorlu bir yıl olacak” diyor.