9 Ocak 2018 Salı

‘Uçuruma sürükleyecek uygulamalara dur diyelim’..!

İzmir Kadın Platformu son çıkan 695-696 sayılı KHK’ya, tekçiliğe, OHAL’e ve işten atılmalara ilişkin Alsancak’ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı.
Nuray Öztürk, AKP iktidarı 695-696 sayılı KHK’lar ile meclisi, hukuk devletini, adil yargılama hakkını ve demokrasiyi rafa kaldırdığını belirterek, toplumdaki ayrışmayı derinleştiren, paramilter yapıları güçlendiren kabul edilemez kararlara imza attığını ifade etti.
‘İKTİDAR TOPLUMSAL MUHALEFETİ BASTIRMAK İSTİYOR’
İktidarın “partili yargı” oluşturmaya dönük son hamlesi olan 696 sayılı sayılı KHK’nın 121’nci maddesi, “darbe teşebüssü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğinde eylemlerin” bastırılması için sivillere hukuki, idari, mali ve cezayı muafiyeti getirdiğini dile getiren Öztürk şunları söyledi: “Sivil çetelerin herhangi bir basit demokratik protesto eylemini darbenin devamı şeklinde nitelendirerek halka karşı suç işlemenin önünü açmıştır. Tek adam tek parti iktidarının OHAL ve KHK’larla garanti altına almak isteyen Tayip Erdoğan ve hükümeti, kolluk güçlerinin yanı sıra yandaşı çeteleri ve cezasızlık getiren toplumsal muhalefeti bastırmak istemektedir. Darbe girişimi sırasında ortaya çıkan AKP eliyle kurulduğu iddia edilen HÖH gibi çeteleri iyi biliyoruz” şeklinde tepkisini dile getirdi.
‘KADINLAR EMEK ALANINDA TAM ANLAMI İLE UZAKLAŞACAKTIR’
KHK ile taşeron işçilere kadro uygulaması hayata geçirildiğini dile getiren Öztürk, “Taşeron işçileri geçmiş haklarından vazgeçmeye zorlayan sınava mülakat gibi kadrolaşmaya dönük ön şartı barındıran taşeron işçileri bile ayrıştıran bu maddenin ilk hedefinde kadınların olduğunu biliyoruz. Kadınları toplumsal yaşamdan bertaraf etmeye eve gasp etmeye çalışan zihniyet bu yasa tasarısı ile birlikte kadınları da emek alanından tam analımı ile uzaklaştıracaktır” diye ifade etti.
‘AMAÇLARININ CEZAEVİNDE HAPSEDEMEDİKLERİNİN DİRENİŞİNİ KIRMAK’
KHK’da bulunan “Anayasa düzene ve düzenin işleyişine karşı suçlar” nedeniyle cezaevinde hükümlü ve tutuklu bulunan duruşmalara tek tip kıyafetle getirilmesini düzenleyen madde olduğunu hatırlatan Öztürk, adil yargılanmayı, masumiyet karnesini yok eden “işkencenin” resmi olarak kabulü olduğunu dile getirdi. Amaçlananın cezaevinde hapsedemediklerini direnişini kırmak olduğunu kaydeden Öztürk, “Guantanamo benzetmesi yapılırsa 12 Eylül faşist darbe döneminde işkencenin bir ayağı olarak uygulamak istenen ve büyük direnişle geri püskürtenlerin bu tek tipleşme sadece içerdekini tek tipleşme değil, toplumda tek tipleşme hamlesidir” dedi.
‘UÇURUMA SÜRÜKLEYECEK BU TÜR UYGULAMALARA DUR DİYELİM’
AKP’nin tek millet, tek din, tek mezheple başlayan tek adam, tek parti ve tek cinsiyetle devam eden bu tekçi yasa uygulamalarını kabul etmediklerini ifade eden Öztürk, “Çıkarılan son KHK’ların aynı zaman da kadına yönelik ekonomik, fiziksel, cinsel ve sınıfsal şiddeti derinleştireceğini biliyoruz. OHAL kaldırılsın meclisi işlevsizleştirmeye çalışan bu KHK’lar iptal edilsin. Ülkemizi ve kadınları derin uçuruma sürükleyecek bu uygulamalara dur diyelim. OHAL rejimiyle birlikte saldırıların ilk hedefinde olan biz kadınlar, dün nasıl sokaklarda tecavüz yasasını geri çektiysek bugünde aynı kararlılıkla OHAL’e karşı mücadele edeceğiz” dedi.
Açıklamanın ardından kadınlar üzerlerine giydikleri tek tip önlükleri yere atarak açıklama son buldu. (İzmir/MA)