29 Ağustos 2017 Salı

BAŞKENTTE FARC KONGRESİ...!


Yarım asrı aşkın süredir Kolombiya ordusunun ABD-CIA ve paramiliter güçlerin desteğine rağmen boyun eğdiremediği FARC gerillaları, başkent Bogota’da kongre topladı. Siyasallaşma kongresine bini aşkın gerilla katıldı
Kolombiya’da devlet ile yaptığı anlaşma sonrası 52 yıllık çatışmanın ardından haziran ayında silahlı varlığına resmen son veren FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri), siyasi geleceğini tartışmak üzere ilk kongresini topladı. FARC lideri, gelecek perspektifini dogmalardan uzak, barış ve sosyal adeleti garantileyen, insan haklarına saygılı ve tüm Kolombiyalılara ekonomik gelişme vaat eden bir siyasi rejim olarak özetledi.
Kolombiya’da Türkiye gibi birçok ülkenin dersler çıkarması gereken gelişmeler yaşanıyor. Kolombiya’da devletle anlaşma imzaladıktan sonra silahlı mücadeleyi sona erdirip siyaset sahnesine çıkma kararı veren FARC, siyasallaşma kongresini topladı. BBC haberine göre, Başkent Bogota’daki kongrenin ilk gününe yaklaşık bin 200 FARC üyesi katıldı. Kongreye FARC’ın üst düzey yöneticilerinin yanı sıra Kolombiya Kongresi’nden senatörler, yabancı misyon temsilcileri ve ülke dışından davetlilerle katılanların sayısı 2 bini buldu.
Ulusal marşın okunmasıyla başlayan kongrede Ulusal Kurtuluş Ordusu’nun (ELN) “Pablo Beltran” ismiyle bilinen lideri Israel Ramirez Pinada, görüntülü mesajla FARC mensuplarını selamladı ve tebrik etti.
Rodrigo Londono:
“Timoshenko” olarak da anılan FARC Lideri Rodrigo Londono (Timoleon Jimenez), “Bu kongreyle birlikte FARC’ı siyasi bir örgüte dönüştürüyoruz” dedi. Londono, siyasi partinin “barış ve sosyal adeleti garantileyen, insan haklarına saygılı ve tüm Kolombiyalılara ekonomik gelişme vadeden bir siyasi rejimi savunacağını” belirtti. Londono, siyasi partiye dönüşmenin, “halk hareketi” olarak ortaya çıkmış örgütün ideolojik kökünden ayrılması anlamına gelmediğini söyledi. Yollarına yine devrimciler olarak devam edeceklerini ifade eden Londono, örgüt mensuplarına “Bizi halkla buluşturacak enginliğin farkında olmalıyız. Dogmalardan, particilikten ve yukarıdan bakmaktan uzak durarak halka açık ve basit tekliflerle gitmeliyiz” uyarısında bulundu.
Sandalye kontenjanı
1 Eylül Dünya Barış Günü, sona erecek kongrede üyeler yeni siyasi partinin ismini belirleyecek. AFP ajansı bazı delegelerin kurulacak yeni siyasi partinin isminde “devrimci” kelimesinin yer almasını istediğini, bir kısım delegenin ise tamamen yeni bir başlangıç yapabilmek için örgüt isminden “devrimci”nin çıkarılması gerektiğini savunduğunu belirtti. Partinin adının Fuerza Alternativa Revolucionaria de Colombia- Devrimci Alternatif Gücü yani kısaltılmışı yine FARC olması bekleniyor. Kurulacak siyasi partinin gelecek yıl yapılacak genel seçimlere katılması planlanıyor. Delegelerin 2018’deki seçimde parti adına yarışacak isimleri de bu kongrede belirlemesi bekleniyor. Kolombiya hükümeti ile FARC arasında imzalanan anlaşma gereğince, gerilla hareketinin katıldığı ilk seçimde FARC’ın siyasi yapısına belli bir sayıda sandalye garanti ediliyor.
‘Rüya gerçeğe dönüştü’
FARC üst düzey yöneticilerinden Pastor Alape de yaptığı açıklamada, kuracakları partinin sorumluluklarını belirleyip FARC mensuplarının beklentilerini dinleyeceklerini belirtti. Senatör Ivan Cepeda, FARC’ı sivil hayata adım attıran barış anlaşmasının, bir rüyanın gerçeğe dönüşmesi olduğunu söyledi.
İlk kurşun 1964’te
FARC, 1964 yılında, topraksız köylülerin haklarını savunmak üzere Marksist bir gerilla örgütü olarak kurulmuştu.
52 yıl süren savaşta Kolombiya ordusu ve polisi, ABD tarafından eğitildi ve silahlandırıldı. Kolombiya başkanları ABD-CIA kuklası oldu ve Latin Amerika halklarına karşı tetikçi görevi üstlendi. CIA’nın eğittiği paramiliter güçler, ordu ve polisin yerlilere, sivillere, aktivistlere karşı işkence ve katliam politikası sonucu yaklaşık 260 bin kişi hayatını kaybetti, 6 milyon kişi evlerinden edildi. FARC yenilgiye uğratılamayınca kirli savaş döneminin mimarlarından Kolombiya başkanı Juan Manuel Santos, müzakere kararı aldı. Küba, Uruguay, Norveç gibi ülkelerin arabuluculuğu ile Oslo ve Havana görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. Küba’daki görüşmeler 4 yıl sürdü.
Kısa süre önce de FARC son silahlarını da BM gözetimindeki komisyonlara aktardı. Af tartışmaları ve örgüt üyelerine düzenlenen suikastların bir süre geciktirdiği sürecin sonunda, Guajira yönetim bölgesine bağlı Fonseca kenti kırsalındaki Pondores toplanma alanında yapılan ve Santos’un katıldığı törenle örgütün silahlarının yüklü olduğu son konteyner de kamptan çıkarılmıştı. İkiyüzlülük, anlaşma sonrası da sürdü. Kolombiya Devlet Başkaı Juan Manuel Santos, barış anlaşmasından ötürü geçen yılın Nobel Barış Ödülü’nü aldı. Ancak barışta rolü olan FARC ve liderliğine NOBEL ödülü verilmedi.
BOGOTA