25 Ağustos 2017 Cuma

Baydemir'den Bahçeli'ye: Kürt halkını tehdit etmek kimsenin haddi değildir..!

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin açıklamalar yaptı.
Baydemir şunları söyledi:
'Kayyumların görevden alınması iflasın göstergesi'
"Dokuz kayyum görevden alındı. Bu görevden almalar kayyum politikasını iflas ettiğinin göstergesidir. Bu görevden almalar HDP’nin kayyum atamalarına yönelttiği eleştirilerin tümünün haklı olduğunun ispatıdır. Cami avlusunda rüşvet pazarlığı yapanların, bir ev aramasında hırsızlık yapan bir anlayışın savaş ganimeti olarak görülen belediyelerde hırsızlık yapmayacaklarının hiçbir garantisi yoktur. Halkımıza söz veriyoruz. Kayyum atanan tüm belediyelerde halk bir kez daha rızasıyla seçeceği temsilcisini o belediyelere gönderdiğinde, yasa dışı her kuruş her zaman kamuoyunun vicdanına sunulacaktır. Sorumlular hakkında işlem yapılması için de var gücümüzle çalışacağız.
'Sur talan ediliyor'
Sur’da yıkım devam ediyor. Ali Paşa Mahallesi’nde sular kesilmiş, elektrikler kesilmiş, insanlar göçe zorlanıyor. 7 bin yıllık tarih yok ediliyor. Sur’a uygulanan bir tecrit politikasıdır. Bir el koyma ve talan politikasıdır. Binlerce yıllık bir hafıza ortadan kaldırılmak isteniyor. Bugün yıkımı yapanlar bilmelidir ki, o enkazda sadece insanların ahı olmayacak. “Biz dava partisiyiz” diyenler, o yıkıntıların içindeki sizin ‘dava’nızın ta kendisidir. Bu politika, Kürt düşmanlığıdır. Kürde dair ne varsa zor aygıtlarıyla yok edilmesi politikasının dışa vurumudur.
'Bekir Bozdağ ilk kez doğru söylüyor'
Bekir Bozdağ belki de ilk kez doğru bir şey söyledi. “Milletvekilinin dokunulmazlığı vardır, dokunulmazlığı kalkmadan savcının işlem yapması, hakimin tutuklaması mümkün değildir.” Doğru. Peki Selahattin Demirtaş milletvekili değil mi? Milletvekili. Dokunulmazlığı yok mu? Var. Peki niye tutuklu? Anayasanın 83. maddesi, “milletvekili sorguya çekilemez tutuklanamaz, yargılanamaz” diyor. Peki milletvekillerimiz neden tutuklanıyor? Bunun bir cevabı var, o da Recep Tayyip Erdoğan’ın “Benim gündemimde tutuklama yok” demesi. Olan tam da budur. Çünkü milletvekillerimizin tutuklanması, konunun AKP Genel Başkanı’nın gündeminde olmasının sonucudur. Bu, yargının kişinin denetiminde olduğunun göstergesidir. Bundan sonra ceza kanununa AKP Genel Başkanı’nın gündemi diye bir madde koymak gerekiyor. Erdoğan’ın gündemi tüm yasalardan üstündür diye bir KHK de olur.
'Demirtaş elma diyor, İsmail Kahraman armut'
AYM’ye yaptığımız bir başvuru vardı. Buna ilişkin Adalet Bakanlığı AYM’ye görüş vermişti. Görüşte, Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde olmasının yasama faaliyetine katılmasına bir engel teşkil etmediğini ifade etmişti. Selahattin Demirtaş, madem benim yasama faaliyetinde bulunmam önünde bir engel yok o halde SEGBİS’i kurun, grup toplantısı yapayım dedi. Meclis Başkanı’nın yanıtı trajikomik. Haberleşme hakkından söz ediyor. Bu da “talep reddedildi” diye haberleştirildi, hayır. Biz talebimizde SEGBİS ile katılım diyoruz. Biz senden haberleşme hakkı talep etmedik ki. Yasama faaliyetine katılma talebimizi istedik. Biz elma diyoruz o armut diyor. İsmail Kahraman’ın işaret ettiği Anayasanın 138. maddesi ağır saldırı altındadır. Hiçbir organ, makam ve merci mahkemelere emir ve talimat veremez diyor o maddede. Tam da bizim istediğimiz bu. Kimse yargıya talimat vermesin diyoruz. Bugün milletvekillerimizin cezaevinde olmalarını tek bir nedeni vardır, yargıya talimat verilmesi. TBMM Başkanı’na çağrıda bulunuyorum. 83. madde de çok açık ve nettir: Milletvekili tutuklanamaz. 20 Mayıs 2016’daki değişiklik bile milletvekili tutuklattıramaz.
'Demirtaş’ın mahkemeye çıkmasından korkuyorlar'
Selahattin Demirtaş’ın halen cezaevinde oluşu bir rehin alma politikasıdır. Selahattin Demirtaş’ın tutuklanması, 16 Nisan referandumuna giderken ülkeyi muhalefetsiz bırakma girişimiydi ve halen tutuklu olması da olası bir baskın seçim nedeniyledir. Demirtaş yargı önüne çıkarılmıyor. Yargılayacağız diyordunuz değil mi? Tutukladın, 295 gündür tutuklu olduğu dosyadan halen yargı önüne çıkarmış değilsin. Neden? Demek ki yargılama konusunda bir acelen yoktu. Demek ki amacın başka. Her tutuklunun, en az ayda bir tutukluluğunun mahkeme tarafından gözden geçirilmesi gerekiyor. Mahkeme en son 22 Haziran’da tutukluluğunun devamına karar verdi. Üç aydır tutukluluk halinin incelenmesine dair herhangi bir mahkeme kararı yok. Yani Demirtaş'ın cezaevinde olması tamamen yasa dışı duruma dönüşmüş durumda. Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde tutulması hükümsüzdür. Korkuyorlar. Demirtaş’ın mahkemede yapacağı savunmadan korkuyorlar. HDP’nin, eşitlik, özgürlük isteyenlerin iradesinden korkuyorlar. Diz çökmesini istiyorlar. Asla diz çökmeyeceğiz. Onurlu bir barış inşa edilinceye kadar asla durmayacağız, susmayacağız, faşizmin gerilemesi için var gücümüzle çaba sarf etmeye devam edeceğiz.
Abdullah Zeydan rahatsızlandı, hastaneye gitti. Kelepçe takılmadı. Daha sonra hastaneye gitmesi gerektiğinde, “yukarıdan talimat var” denilerek kelepçe takılmak istendi. Kabul edilemez. IŞİD militanları ellerini kollarını sallayarak kamu görevlisini katlediyor, dokunulmazlığı olan milletvekilleri kelepçe gerekçesiyle tedavi hakkı engelleniyor. İşte faşizm dediğimiz budur.
'Son kararnameler milletin iradesine bir savaş ilanı2
"21. yüzyılda bu ülkenin KHK’lerle yönetilmeye çalışılması en büyük yönetememe krizidir. 16 Nisan referandumundan sonra Meclis işlevsizleştirildi. Bu son KHK, Meclis’i tümden devre dışı bırakma KHK’sidir. Örneğin, milletvekillerinin Anayasa 83. maddedeki dokunulmazlıklarına ilişkin hüküm ortadan kaldırılıyor. Savcıya, dilediği zaman milletvekilini soruşturma ve onu yargılama kapısı açıyor. Artık Meclis’teki prosedürü işletilmesine gerek bırakmayacak yasa dışı bir madde. KHK Anayasa maddesini ortadan kaldırabilir mi?
MİT müsteşarı direkt Cumhurbaşkanına bağlanıyor. Onun soruşturulma izni Cumhurbaşkanına veriliyor. Bir MİT mensubunun yargılanması da MİT Başkanına bağlanıyor. Öte yandan kamu görevlileri hakkında soruşturma açılması için ilgili mülki idare amirinin soruşturma izni vermesi gerekiyor ama milletvekili soruşturulabiliyor.
Bu kararname milletin iradesine bir savaş ilanıdır. Kurulmak istenen AKP-MHP rejiminin en belirgin hukuk ve yasa dışı kararnamesidir. 4 bin yeni hakim ve savcının alımının kapısı aralanıyor. Bir parti yargısı inşa ediliyor. Parti polis teşkilatı inşa ediliyor. Parti devleti inşa ediliyor. Kabul edilemez. Yasaya aykırıdır. Anayasa’ ya aykırıdır, ahlaka aykırı.
'Kürt’ü tehdit kimsenin haddi değil'

(Bahçeli’nin Kürdistan Bölgesel Yönetiminin bağımsızlık referandumu için “Savaş nedeni sayılmalıdır” açıklaması) Bahçeli’nin çıkışı Erdoğan’dan bağımsız değildir, Erdoğan’ın politikası Bahçeli’den bağımsız değildir. Özeti "Kürt anasını görmesin"dir. 2 yıllık bu politikanın bu ülkeye faturası çok ağır olmuştur. 40 milyonluk Kürt halkını tehdit etmek kimsenin hakkı değildir, haddi değildir. Güney Kürdistan’da Kürt halkı kendi kaderini tayin hakkı en meşru hakkıdır. Bu tehdidi savurmak gayri meşrudur, kimsenin de haddi değildir. Aynı durum Rojava Kürdistanı için de geçerlidir. Erdoğan “Kürt halkına hakarettir” diyor. Madem öyle niye sürekli devleti kutsuyorsun? Senin için hak olan niye kardeşim diye hitap ettiğin Kürt için hak olmasın?"