27 Ağustos 2017 Pazar

İran rejiminin kapıları değişime kapalı..!


Kadın-erkek eşitliği konusunda dünyanın geri kalmış ülkeleri arasında yer alan İran’da, rejimin kadına yönelik yaklaşımlarını Doğu Kürdistan Özgür Kadın Topluluğu (KJAR) Koordinasyonu Üyesi Gulan Fehîm değerlendirdi. Rejimin kadın hakları ile ilgili bir değişikliği ‘sistemine müdahele olarak gördüğünü ve değişeme kapalı’ olduğunu söyleyen Fehîm, İran ve Rojhilatllı (Doğu Kürdistanlı) kadınlara da ‘ortak mücadele’ çağrısı yaptı.
İran devletinin ‘kapılarını değişime açmayı kendi resmi ideolojisine bir müdahele’ olarak gördüğünü belirten KJAR üyesi Fehîm, “Topluma yönelik ideolojik bir savaş yürüten İran rejimi, kadınlara yönelik de böyle bir savaş yürütmektedir. Bunu yaşamda, kamusal alanda ve hatta seçme ve seçilme hakkında da görebilirsiniz. İran’da değişimin önü kapatılmış durumda. Kadın konusunu da bundan bağımsız ele alamayız. Kadın haklarına yönelik bir değişimin kapılarının aralanması demek İran’ın ideolojisine yönelik bir müdahale olacağından rejim bunu kabul etmemektedir” dedi.
Ruhani vaadlerini unuttu
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin seçimlere giderken kadın oylarını kazanmak için bazı vaatlerde bulunduğunu belirten Gulan Fehîm, seçimlerden sonra bu vaadlerin unutulduğunu söyledi. Fırat Haber Ajansı’ndan (ANF) Ferzad Kamyaran’a konuşan Fehîm, kadın sorununun çözümü için ‘çaba harcayacağı’ söyleyen Ruhani’nin seçildikten sonra bazı kadın bakanların dahi ‘üstünü çizdiğini’ hatırlattı: “Bu da İran’ın erkek egemen siyasetini bir kez daha gözler önüne serdi.”
Mücadele birliği dağıtılıyor
İran’da kadın intiharları, şiddet ve çocuk yaşta evlendirlemelerin her geçen gün arttığını belirten Gulan Fehîm, derinleşen toplumsal sorunların başında kadın sorunun geldiğini ifade etti. Tüm bu toplumsal sorunlar karşısında mücadele eden kadınların da farklı taktiklerle dağıtılmaya çalışıldığını vurgulayan KJAR üyesi Fehîm şöyle devam etti: “İran’da kadınların mücadele birliği yine rejim tarafından dağıtılmaktadır. Örneğin bir ara kadınların bisiklet sürmesi yasaklanmaya çalışıldı, sonra kadınların spor salonlarına gitmeleri gibi kararlar alınmaya çalışıldı. Onun dışında kadınların okula gitmesi ve bazı kamu kuruluşlarında yer almalarıyla İran, dünyaya demokratik olduğu imajını vermeye çalışıyor.”
Sorun ortak mücadele de ortak olmalı
İran’da kadın karşıtı uygulamalar ile ‘Kürt, Fars, Belluci, Arap, Azeri’ tüm kadınların hedeflendiğini belirten Fehîm, kadınların bir mücadele kıvılcımı aradığını ve artık bu mevcut durumu kabul etmediklerini söyledi. “Bizler KJAR olarak sadece Rojhilat kadınları için mücadele etmiyoruz” diyen Fehîm, “Biz mücadelemizi sadece Kürt kadınları için vermiyoruz. Bizim için öncelik olan kadın kimliğidir. Biz kadınların yaşadığı sorunlar ortaktır. O yüzden mücadeleyi de ortaklaştırmalıyız” dedi.