31 Ağustos 2017 Perşembe

Nuriye ve Semih, savunmalarını hazırlıyor: 14 Eylül’deki duruşmaya katılmak istiyorlar..!

180 gündür açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, 14 Eylül’de ilk kez Ankara’da hakim karşısına çıkacak. Nuriye Gülmen’in kardeşi Beyza Gülmen, refakatçi olarak kaldığı Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüs Devlet Hastanesi’nden “ablasının ilk duruşmaya katılmak istediğini, ancak avukatların sağlık durumu nedeniyle endişeli olduklarını” belirtti.
DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Beyza Gülmen, şöyle konuştu:
Açlık grevinin 180’inci gününe girildi. Nuriye Gülmen’in sağlık durumu nasıl?
Beyza Gülmen: Çok zayıf. Kas ağrıları oluyor. Sırtı, omuzları, bacakları… Kas ağrıları devam ediyor. Şu aralar biraz böbrek ağrısı da var.
Peki hareket edebiliyor mu?
Gülmen: Tabii ki çok hareket etmemeye çalışıyor. Ancak kendi başına tuvalete gidebiliyor. Ben kalkarken yardımcı oluyorum ancak tek başına yürüyebiliyor.
Morali nasıl?
Gülmen: Morali iyi. Yoksa açlığı devam ettiremezdi.
14 Eylül’de ilk duruşma yapılacak. Nuriye Gülmen ve Semih Özakça duruşmaya katılabilecekler mi?
Gülmen: Aslında avukatların bununla ilgili bir endişesi var. Sağlık açısından iyi olup olmayacağını düşünüyorlar. Buradan onları duruşmaya taşımak zor, o kadar insanın içinde bulunmak hijyen açısından düşünüldüğünde kötü olabilir. Bu nedenle acaba gelmeseler mi, diye düşünüyorlar. Ama bir yandan da orada bulunmak, savunmasını kendisinin yapması da çok güzel olur. O yüzden şu an tam bir netlik yok.
İlgili: Nuriye ve Semih için Kadıköy'de yapılan açlık grevini Ömer Gergerlioğlu devraldı
Nuriye Gülmen ne düşünüyor? Son kararı kim verecek?
Gülmen: Kendisi tabii ki orada olmak istiyor. Muhtemelen kendi istediğini yapar. Ya da hijyen açısından gerçekten kötü bir ortam oluşur mu, diye hekimlerine de sorabilir.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile ilgili kararlarında hükümetten, kendi doktorları tarafından muayene edilme imkanı tanınmasını talep etmişti… İstediği hekimler tarafından muayene edilmesine izin veriliyor mu?
Gülmen: Böyle bir şansı yok, çünkü kendi hekimleri gelmiyor.AİHM’in bu talebi sonrası Ankara Savcılığı, kendi hekimleriyle birlikte Numune Hastanesi’nin hekimlerinin de girmesi için araya bir talimat koydu. Onlar da girince, ablam muayene olmak istemiyor, bu nedenle de kendi doktorlarına muayene olamıyor.
Savcılığın talimatı, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya dair özel bir talimat mı?

Gülmen: Evet. AİHM, “kendi doktorları muayene etsin” diyor. Ancak Ankara Savcılığı Numune Hastanesi doktorlarını da dahil ediyor.