21 Ağustos 2017 Pazartesi

Bozgeyik: Ortaoyununa karşı birlikte mücadele edelim..!

KESK Ankara Şubeler Platformu, AKP hükümetinin geçtiğimiz hafta teklifini vermesinin ardından bugün sona erecek toplu sözleşme görüşmeleri öncesi basın açıklaması ve oturma eylemi yaptı.
Sakarya Caddesi'nde bir araya gelen KESK üyeleri hükümet ve masada bulunan konfederasyonlar arasında gerçekleşen toplu sözleşme görüşmelerinin 'ortaoyunu' olduğunu söyledi. Açıklamaya KESK eş genel başkanlarının yanısıra bağlı sendikaların yönetim kurulu üyeleri de katıldı.
Basın açıklamasını okuyan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Devrim Kahraman, hükümet ve masada bulunan sendikalar arasında bugün uzlaşma sağlanamazsa hakem heyetine gidileceğini belirtti. Hükümetin 3+3'lük zam teklifinin ardından son günlerde hükümetin "kamu çalışanlarını enflasyona ezdirmeyeceğiz" açıklamaları yaptığına dikkat çeken Kahraman, "Herhalde yüzde 3+3'e yüzde 1-2 ekleyince sorunu çözeceklerini sanıyorlar. Ve bunu memura müjde diye sunacaklar" dedi. Hükümetin yapacağı bu yüzdelik zamlarla aslında gerçek enflasyonu da gizlemeyi hedeflediğini belirten Kahraman, bu tarz toplu görüşmelerden kamu çalışanlarının taleplerini karşılayacak herhangi bir sonuç beklemediklerini söyledi.
Görüşmelerin 'ortaoyunu'nun ötesine geçmediğini kaydeden Kahraman, KESK'in taleplerini şöyle sıraladı: "OHAL'in kaldırılmalı, ihraç edilen kamu emekçilerinin işe iade edilmeli, demokratik düzene geçiş sağlanmalı, giyim, yakacak vb. yardımlar hariç en az memur maaşının 3 bin 450 lira olmalı, taşeron çalışanların kadroya geçirilmeli, tüm ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmalı, performansa göre ücretlenmeye son verilmeli, 4/A kadrosunun iş ve ücret güvencesini tehdit eden düzenlemelerin kaldırılmalı ve sözleşmelilerin 4/A kadrosuna geçirilmeli, yeni bir İşçi Sağlığı ve İş güvenliği yasası yapılmalı, en az 50 çalışanı olan işyerinde kreş ve bakımevi açılmalı."
AKP hükümetlerinin sürekli istikrar vurgusu yaptığını söyleyen Kahraman, "İstikrarlı bir şekilde borçlarımız artıyor, taşeronlaştırma, güvencesiz çalıştırma, işçi ölümlerinde istikrar var. Kadın ve çocuklara yönelik taciz, şiddet, tecavüz vakalarında artış var. OHAL istikrarından bir şey kaybetmiş değil. AKP hükümetlerinden nemanalananlar dışında mutlu olan hiçbir kesim yok" dedi.
Eylemde söz alan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de toplu sözleşme görüşmelerinin hükümet ve masada bulunan sendikalar arasında danışma toplantıları şeklinde devam ettiğini söyledi. Memur-Sen'in "Bu teklife kapalıyız" demekten öteye gidemediğini kaydeden Bozgeyik, "Bir konfederasyonun başkanı bu teklifi kabul etmeyeceklerini söyleyerek yeni bir teklif için telefonlarını açık tuttuğunu söyledi. Bu bekleyiş nafile. Ne arayan, ne soran var o konfederasyonu" diye belirtti.
Cumhurbaşkanı ya da Başbakanın önümüzdeki günlerde masada bulunan konfederasyon başkanlarını arayıp Saray'a çağırabileceğini ifade eden Bozgeyik, bu sendikaların itirazsız olarak yüzde 4+4'lük bir artışa imza atabileceğini ve buna şaşırmayacaklarını söyledi. Bu rakamlarla emekçilerin yoksulluk sınırının altında yaşamaya devam edeceğini vurgulayan Bozgeyik, insanca yaşanacak ücret talepleri karşılanıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.
Diğer konfederasyonlara da çağrıda bulunan Bozgeyik, "Masada olsun olmasın herkese çağrımızdır. Bir an önce bu yanlıştan vazgeçin, bu haksızlığa, hukuksuzluğa karşı hep birlikte hareket edelim, bu ortaoyuna karşı mücadele edelim" dedi. Bozgeyik, diğer konfederasyonların sessiz kalması halinde işyerlerinde kamu emekçilerinin ve işçilerin mücadelesinin birleşeceğini ve KESK'in de bu mücadelenin merkezinde olacağını söyledi.