25 Ağustos 2017 Cuma

'TTE'ye izin vermeyeceğiz'

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ), 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında cezaevlerinde yaşanan baskılara, hak gasplarına, saldırılara ve en son gündeme gelen tek tip elbise (TTE) dayatmasına karşı saat 12:30’da Bakırköy Kadın Cezaevi önünde kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
TDİ’yi oluşturan kurumlar, HDP Milletvekili Garo Paylan, sanatçı Pınar Aydınlar, HDP bileşeni parti ve örgütlerin katıldığı açıklamada, “Tek Tip Elbise dayatmasına izin vermeyeceğiz” pankartı açıldı.
“Anaların öfkesi katilleri boğacak!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Asla teslim olmayacağız!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Kurtuluş yok tek başına! Ya hep beraber ya hiç birimiz!”, “Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük!”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!”, “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır!”, “İçerde dışarda hücreleri parçala!”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!”, “Bi ji berxwedane zindane!” sloganlarının atıldığı açıklama, TDİ adına yapılan kısa açıklamayla başladı.
Devrimci tutsakların 12 Eylül’de olduğu gibi şimdi de tek tipi yırtıp atacakları vurgulanan açıklamada, Adalet Bakanlığı’na ve kolluk güçlerine seslenilerek; tutsakların bu dayatmaya içerde izin vermeyeceği, aile-yakınları ve yoldaşlarının da dışarda izin vermeyecekleri hatırlatıldı.
Daha sonra TDİ adına okunan basın açıklamasında 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL’le toplumun muhalif kesimlerine yönelik baskı ve zorbalığın her alanda devam ettiği belirtilerek, toplumdaki kutuplaşmanın derinleştirildiği, istenen kalıpları kabul etmeyenlerin terörize edilmek istendiği vurgulandı.
Siyasi iktidarın hapishaneler üzerindeki politikalarının 1980 darbesi dönemini aratmadığı ifade edilerek, hak gaspları, fiziki ve psikolojik saldırılar, dışarıyla bağlantının kesilmesiyle tamamen yalnızlaştırma ve toplumdan izole etme çabaları hatırlatıldı. Bu saldırılara şimdi de TTE dayatmasının eklendiği belirtilen açıklamada, bu hukuksuzluğa izin verilmeyeceği, tutsakların yalnız olmadıkları, TTE’nin sadece tutsaklara değil tüm topluma dayatıldığı, buna izin verilmeyeceği belirtildi.
Saldırıya karşı tüm toplumsal kesimlerin duyarlılık göstermesi davetiyle sonlanan açıklamadan sonra HDP Milletvekili Garo Paylan kısa bir açıklama yaptı. Paylan açıklamasında muhaliflere dönük saldırılara değinerek, TTE’ye karşı direnişin önemine vurgu yaptı.
Paylan’ın açıklamasından sonra kısa bir oturma eyleminin yapıldığı açıklamada, bu sırada iki tutsak yakını giydikleri sembolik TTE’leri yırttılar.
Eylem ‘Özgürlük Mahkumları’ şarkısının söylenmesi sonrasında sloganlar ve mücadele çağrısıyla sona erdi.