12 Eylül 2017 Salı

Fransızlar Macron’un ‘reform’una karşı emekçiler sokakta..!

Fransızlar, cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yeni ‘Çalışma Yasası Reformu’nu protesto için ülke genelinde sokaklara çıktı.
Göstericiler başkent Paris dahil Marsilya, Nantes, Lyon ve Rennes sokaklarındaydı. İki sendika hariç gösterilere tüm işçi ve öğrenci konfederasyonları katıldı.
Genel Emek Konfederasyonu’nun (CGT) büyük gayretiyle sokağa çıkanların sayısını valilik 24 bin olarak verdi. Sendika ise 60 bin kişinin eylemlere katıldığını kaydetti.
Gösteri, Macron döneminin de ilk sokak eylemi olarak tarihe geçti.
‘Macron nerede?’
Macron, reforma karşı çıkanları ‘tembel ve radikal marjinaller’ olarak tanımlarken, ‘tembellere prim vermeyeceğini’ de sözlerine eklemişti.
Sokaklara çıkan göstericiler, “Tembeller burada, Macron nerede” sloganlarını attı.
Sokak eylemleri sürerken Macron da Irma kasırgasından etkilenen Fransa’ya bağlı ülkeleri ziyaret ediyordu. Fransız toprakları Guadeloupe, Saint Martin ve Saint Batrhelemy adaları, Harvey tayfunu ve Irma kasırgasında ağır hasar almıştı.
Paris’te taşlar havada uçuştu
Eylemlerin Paris ayağı zor geçti. Bastille Meydanı’nda sloganlar atarak İtalya Meydanı’na yürüyen grubun en önünde bulunan anarşist gruplar polisle çatışmaya girdi.
Siyah giyinerek yüzlerini maskeyle kapayan eylemciler “Polisten nefret ediyoruz” sloganları eşliğinde polise kaldırım taşları fırlattı, reklam panolarının camlarını kırdı. Polis, göstericilere biber gazıyla müdahale etti.
Liderlerden tepkiler
Radikal sol parti La France Insoumise (Boyun Eğmeyen Fransa) hareketi lideri Jean Luc Melenchon, kendi seçim bölgesi Marsilya’da gösterilere katıldı.
Paris eyleminden önce başlayan eylemde Melenchon şunları söyledi: “Macron, buranın İngiltere değil Fransa olduğunu görecek. Fransızlar vahşi liberalizmi istemiyorlar. O çalışma yasasının her sayfası mücadeleyle yazılmıştır. Bu hakların hiçbiri bize başkalarınca verilmedi, hepsi bedel ödenerek alındı. Bu yasaya sonuna kadar direneceğiz.”
CGT Sendikası Genel Sekreteri Philipppe Martinez “Bu yasaya karşı gücümüzü göstereceğiz” dedi.
Hükümet ve muhalefet vazgeçmiyor
Ancak tüm bunlara rağmen hükümet geri adım atmayacağını duyurdu. Ülkenin en güçlü işçi sendikası konfederasyonu CGT, 21 Eylül’de tekrar sokağa ineceklerini, Boyun eğmeyen Fransa da 23 Eylül’de sokağa çıkarak ülke genelinde yasayı protesto edeceklerini açıkladı.
Yasa ne getiriyor?
Yeni yasa, işçi ve memur ayrımını kaldırıyor, toplu sözleşme koşullarını değiştiriyor.
Ayrıca daha az güvence veren iş sözleşmeleri ve işten çıkarma tazminatlarının bir bölümüne üst sınır getirilmesine, 50’den az işçi çalıştıran şirketlere sendika olmaksızın pazarlık yapma hakkı verilmesine ve kısa süreli geçici iş sözleşmelerinin daha çok kullanılmasına imkan tanıyor.
HHB: Nuriye ve Semih’i avukatsız bırakmayın..!
İşlerine geri dönebilmek için 188 gündür açlık grevinde olan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın avukatları, İstanbul ve Ankara'da yapılan baskınlarla gözaltına alındı. Halkın Hukuk Bürosu tarafından yapılan açıklamada, 10 avukatın gözaltına alındığı duyuruldu.
Ayrıca HHB, 14 Eylül günü ilk duruşmaları görülecek olan Nuriye ve Semih için “Dostlar Semih’i ve Nuriye’yi avukatsız bırakmayın” çağrısında bulundu.
HHB gözaltına alınan avukatların isimlerinin ise şunlar olduğunu açıkladı:
Av. Barkın Timtik, Av. Ebru Timtik, Av. Şükriye Erden, Av. Aytaç Ünsal, Av. Engin Gökoğlu, Av. Ezgi Çakır, Av. Süleyman Gökten, Av. Didem Baydar Ünsal, Av. Ahmet Mandacı, Av. Yağmur Ereren.
Twitter'da açılan #NuriyeVeSemihinAvukatıyım hashtagi ile avukatların gözaltına alınmasına yoğun tepki gösteriliyor.