The Economist dergisinden AKP sentezi.
İngiliz The Economist dergisi, Cumhurbaşkanlığı konusunda "Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan'a meydana okumaya hazır mı" sorusuna yanıt aradığı analizinde, "Bu partiyi bölebilir, hükümetin düşmesine bile neden olabilir" yorumunu yaptı.
Yazıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yakın bir ismin, "Erdoğan Gül'ün cumhurbaşkanlığını destekledi. Şimdi fedakarlık sırası onda." sözlerine yer veriliyor.
Economist'in dikkat çeken satırları şöyle: Dünya Abdullah Gül'ü, 5 yıllık dışişleri bakanlığı süresince, çabuk parlayabilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aşırılıklarını dengeleyen ılımlı bir isim olarak gördü. Erdoğan İsrail ile açıktan kavga eder, Gül ise nükleer silah hedefinden vazgeçmesi için İran ile sessiz diplomasi yürütürdü. Erdoğan karizmanın, Gül ise aklıselimin sembolüdür. Ancak şimdi aralarında, ilan edilmemiş bir mücadele ortaya çıkıyor: Erdoğan'ın gözü Cumhurbaşkanlığı'nda, Gül ise ayrılmak istemiyor.
Hukuk karmaşası
Sorunlardan biri, Gül dahil kimsenin, görev süresinin ne zaman bittiğini bilmemesi. "Beş yılım mı var, yedi mi? Ben de bilmiyorum." diyor Gül. Zira parlamento 2007'de Abdullah Gül'ü bu göreve getirdiğinde, bir sonraki cumhurbaşkanının halk tarafından, yenilenebilecek 5 yıllık bir dönem için seçilmesini sağlayan değişikliklere gitti. Ancak Gül bundan yararlanabilecek mi, yoksa selefleri gibi 7 yıl görev yaptıktan sonra 2014'te görevi bırakmak zorunda mı kalacak belli değil.
Siyasi hedefler
Bu konudaki hukuki görüşler farklı olabilir. Ama sonucu siyaset belirleyecek.
Gül kanadı, Cumhurbaşkanı'nın bir dönem daha görev yapabileceğini savunuyor. Erdoğan kampı ise aynı fikirde değil.
Erdoğan'a yakın bir kaynak: "Erdoğan Gül'ün cumhurbaşkanlığını destekledi. Şimdi fedakarlık yapma sırası onda." diyor.
Seçimler gelecek yıl yapılacak. AKP üçüncü kez iktidara gelirse, Erdoğan bu yetkiyi Köşk'e taşınmak için kullanmak isteyebilir. Zaten bazıları, cumhurbaşkanının yetkilerini genişletmeyi de öngören anayasa değişikliklerinin, Erdoğan'ın bu göreve gelmesi beklentisiyle tasarlandığını düşünüyor.
Peki ya Abdullah Gül ona rakip olmaya karar verirse?
Bu durum partiyi böleceği gibi, hükümetin düşmesine de neden olabilir.
Seçim sonucu kilit önemde
Bu soruların yanıtını seçimin sonucu belirleyebilir. Eğer AKP beklediği oyu alamazsa, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı umutları suya düşebilir.
Bu durumda Abdullah Gül göreve devam eder.
Ancak şu çok açık ki, Türkiye'de muhalefet partileri etkisiz olduğu sürece AK Parti'ye en ciddi meydan okuma kendi içinden gelecek. (BBC TÜRKÇE)