19 Nisan 2010 Pazartesi

Baykal: Erdoğan'ın Başkanlık sistemi sözlerini ciddiye almayın o kendisini kurtarmaya çalışıyor

Erdoğan’ın Başkanlık sistemi açıklamasına muhalefet lideri Deniz Baykal sabah saatlerinde Habertürk ekranlarında katıldığı canlı yayın programında değerlendirdi.

Başbakan Erdoğan’ın anayasa konusundaki tavrının şeffaf olmadığının bir kez daha ortaya çıktığını ileri süren Deniz Baykal, ‘Bir anayasa değişikliği projesi var. Burada yargıyı ele geçirme planı var. Ama bir süre sonra eğer fırsat bulursa bambaşka modeli Türkiye’ye dayatma düşüncesi var’ diye konuştu.

Başbakan her şeye sahip olmak istiyor
‘Başbakan Türkiye’nin yargısına da bürokrasisine de, ordusuna da TOBB’una da sahip olmaya çalışıyor. Ve Başkanlık sisteminin de kendisine bu fırsatı vereceğini sanıyor. Böyle bir hevesi olduğunu gördük. Türkiye bu konuda daha soğukkanlı davranılmalı’ sözlerini sarf eden Baykal ‘2011 seçimlerinden sonra bu konuyu gündeme getirecek siyasi desteğin ortaya çıkartılması lazım. Bu seçim AKP’nin ciddi oranda siyasi güç kaybedeceği, büyük bir ihtimalle iktidar şansının ortadan kalkacağı bir seçim olacaktır. Başbakan’ın bu seçim yenilgisini yaşadıktan sonra bırakın Başkanlık sisteminde Erdoğan’ın ülkeye yön vermesi bir yana ayakta durması güç olacaktır’ dedi.

Başkanlık sistemi sözlerini ciddiye almayın
İktidarı kaybettiği andan itibaren Başbakan’ın yargıya hesap vereceğini iddia eden Baykal, ‘Başbakan’ın Başkanlık sistemi sözlerini ciddiye almayın o kendisini kurtarmaya çalışıyor. Başbakan seçimi kaybettikten sonra pek çok ciddi konuda yüce divanda hesap vermesi gündeme gelecektir’ sözlerini kaydetti.

17 tane Tayyip’i Anayasa Mahkemesi üyesi yapmak istiyor
Baykal sözlerini şöyle sürdürdü: Başbakan’ın amacı kendisini yargılayacak olan Anayasa Mahkemesi’ni kendi yakınlarıyla doldurmak. Başbakan onlara cübbelerini çıkarsınlar siyasete girsinler diyor ya asıl Başbakan cübbe giymek istiyor ve 17 Anaysa Mahkemesi üyesini de Tayip Erdoğan yapmak istiyor..