16 Nisan 2010 Cuma

Zaman Baykal’ı nasıl sansürledi?

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, ilk kez katıldığı “Kutlu Doğum Haftası” etkinlikleri kapsamındaki konuşması büyük övgü aldı. Gazetelerde ve televizyonlarda üzerine konuşulan o konuşma Ankara’nın da gündemine oturdu. Bakan Hayati Yazıcı ‘Sizin konuşmalarınızı kim hazırlıyor’ dedi. Şimdi Ankara Baykal'ın konuşmanın nasıl hazırlandığı, kimlerden destek aldığı ve okurken atladığı bölümler olup olmadığı sorularını tartışıyor..

Zaman Baykal’ı makasladı
Baykal’ın o konuşması cemaate yakınlığıyla bilinen Zaman gazetesi tarafından sansürlendi. Baykal’ın uzun konuşmasının kısa bir bölümünü gören gazete özellikle de bir cümleyi makasladı. Sözlerinin sadece “İslam'ı yayabilirsek dünyada kavga olmaz” kısmını gören gazete konuşmanın "cemaat"le ilgili kısmını ise tamamen makasladı.

Sansürlenen sözler
CHP lideri Deniz Baykal, konuşmasına, “Yaratan Rabb’in adıyla oku” diyen ilk ayetiyle Hazreti Muhammed’i bir yüce makama yükselten Kuran-ı Kerim’in geçmişten geleceğe tüm insanlığı kucakladığını” belirterek başladı.

Baykal, “Kuran, Hazreti Muhammed’in en güzel örnek olduğunu belirtir. Örnek olmak, taklit edilmek anlamına gelmez. Hazreti Muhammed’in taklit edilmeye değil, anlaşılmaya ihtiyacı vardır” diye devam etti. "Cennette hiçbir cemaatin toplu rezervasyon yapma imkânı yoktur" dedi. Kuran'ı Kerim'in hiçbir devlet rejimi önermediğine dikkat çeken Baykal, "İslam'ın toplumsal hedefi ahlâklı ve adaletli bir düzeni kurmaktır. Dinin bir egemenlik iddiası yoktur. Kuran'ı Kerim bir hukuk kitabı değildir. Dileyen Müslüman olur. Tanrı dilediği kişiyi hidayete ulaştırır" diye konuştu..