25 Nisan 2010 Pazar

Ermenilerin yok dediği belgeye ulaşıldı

Ermeni diasporasının tehcir sonrası 1,5 milyon Ermeni'nin yok edildiği tezini çürüten ABD'deki 'çok gizli' belgelere ulaşıldı.

Tarihçi Cezmi Yurtsever, ABD'nin devlet arşivinde 'NARA 867.4016/816' numarada kayıtlı bulunan ve üzerinde 1961 yılına kadar açılması yasak "çok gizlidir" damgası bulunan belgenin bir kopyasına ulaştığını kaydetti.

Yurtsever, "Amerika'da ortaya çıkan belgede Ermenilerin İstanbul ve Anadolu'da 281 bin Ermeni'nin yaşadığı bilgilerine yer veriliyor. Dünyadaki Ermenilerin toplam sayısı ise 3 milyon olarak açıklanıyor. Bu bilgiler 1915 olayları sonucu 1,5 milyon Ermeni'nin soykırıma uğradığı görüşlerini propaganda ortamında savunan Ermeni diasporasının tarih tezlerinin esastan sorgulanmasını sağlıyor." dedi.

Belgenin kopyasına ulaşıldı
Yurtsever, 'soykırım' bilgilerinin abartılı olduğu kadar tarihi analiz ve eleştiriler dikkate alınırsa gerçekleri de yansıtmadığını belirterek, "Osmanlı yönetiminin Ermenilerle ilgili sürgün, göç ve ölümler dahil 1915-1922 yılları arasında yaşananlar ile ilgili olarak ABD'nin devlet arşivinde 'NARA 867.4016/816' numarada kayıtlı bulunan ve üzerinde 1961 yılına kadar açılması yasak "çok gizlidir" damgası bulunan belgenin bir kopyasına ulaştım. Belgenin düzenleme tarihi Kasım 1922'de elde edilen savaş sonuçları ayrıntılarını açıklayan James W. Gerard imzası ile ABD Dışişleri Bakanlığı'na gönderilen 'gizli rapor' mektup olarak açıklanmış. Belgenin içeriği 1922 yılındaki dünyada yaşayan Ermenilerin toplu sayısı hakkında bilgiler yer alıyor." şeklinde konuştu.

Belgenin Türkçesi
"Dünyadaki Ermenilerin yaklaşık sayısı, Kasım 1922. Toplam gösterge aşağıdadır: Türkiye'den gelen mülteciler 817 bin 878'dir. Mülteci rakamları (İstanbul'daki) İngiliz Elçiliği ve Yakındoğu Yardım Kuruluşu'ndan 1921 yılında alınmıştır. Rakamlara bedeni gücü olan Kemalistlerin elindeki, kadın ve çocuklar -Kavimleri Cemiyeti'ne göre- İslam'a geçmeye zorlanmış yaklaşık 95.000 kişi vardır, dahil değildir."

Gizli arşiv belgeleri Adana'da sergilenecek
915 yılından 1922'yekadar geçen zaman içinde yaşanan Ermeni göçleri, yerleşim ve yapılan yardımlarla ilgili olarak Ermeni gizli belgelerinin yer aldığı AGBU kuruluşunun arşivinde yer alan fotoğraf ve belgeleri 26-30 Nisan tarihlerinde Adana Büyükşehir Belediyesi önünde "Adana'dan Halep'e Tehcir Yolu" adıyla sergilenecek.