16 Nisan 2010 Cuma

Güler Zere'nin durumu ağırlaşıyor

(Bianet haberi) Cezaevindeyken tedavisi aksatılan, ardından hastanenin mahkum koğuşunda tutulduktan sonra Cumhurbaşkanı affıyla serbest kalan kanserli hasta Güler Zere'nin durumu ağırlaşıyor.

bianet'in görüştüğü avukatı Oya Aslan, Zere'nin vücudunun kemoterapiye yanıt vermediğini, kanserin ilerlemesi ve kemoterapinin yan etkileriyle vücudunun çeşitli yerlerinde kanserli hücrelerin oluştuğunu söyledi.

Aslan'ın verdiği bilgiye göre, doktorların çeşitli yeni tedavi ve ilaçları deniyorlar; ancak kanserin yayılması nedeniyle Zere konuşamıyor, beslenmekte de güçlük çekiyor. Aslan Zere'nin İstanbul'daki evinde olduğunu, babası Haydar Zere'nin ve arkadaşlarının sürekli yanında olduğunu söyledi.

Dosya AİHM'de
Avukatlarının yaklaşık bir yıl önce Zere'nin tahliye edilmesi ve işkence yasağı ihlaliyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yaptıkları başvuruysa hâlâ yürürlükte. Aslan, dosyanın ön incelemeyi geçtiğini, Mahkeme'nin Türkiye'den yanıt istediğini, Türkiye'nin Zere'nin afla serbest kaldığını bildirdiğini, Mahkeme'nin kendilerine sorması üzerine şikayetlerinin devam ettiğini bildirdiklerini aktardı.

Zere aylarca ihmal edildi
14 yıl boyunca cezaevinde tutulan ve damak kanseriyle başlayan hastalığı vücuduna yayılan Zere, 6 Kasım 2009'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün af yetkisini kullanmasıyla serbest kaldı; ancak bundan önceki bir yıl boyunca ihmal edildi ve hastalığı ilerledi.

Şikayetleri Elbistan Cezaevi'nde başlayan Zere'nin ağzındaki tümörler Kasım 2008'de saptandı. Balcalı Hastanesi'nin mahkum koğuşuna yatırılması Haziran 2009'da gerçekleşti. Hastanenin ve Çukurova Üniversitesi'nin raporlarını yeterli görmeyen savcılığın istediği, serbest kalması için gereken Adli Tıp Kurumu raporuysa, Kasım 2009'da hazırlandı.