29 Nisan 2010 Perşembe

3. köprü güzegahı belli oldu

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım İstanbul 3. köprü projesinin güzergahını açıkladı. Boğaz'daki geçiş noktası: Garipçe ve Poyrazköy arasında olacak...

Binali Yıldırım, güzergah seçilirken hava ve görüntü kirliliğinin dikkate alındığını kaydetti. Yıldırım ormanların korunacağını ve çevre düzenlemelerine çok dikkat edeceklerini söyledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 3. Boğaz geçişini de içeren Kuzey Marmara Otoyolu'nda karar aşamasına gelindiğini bildirdi. Yıldırım köprü güzergahı olarak Fatih Sultan Mehmet Köprüsünün kuzeyinin esas alındığını ifade etti. 3. köprü projesinin Boğaz'daki geçiş noktasının ise Garipçe ve Poyrazköy arasında olacağı açıklandı...

İşte Yıldırım'ın açıklamalarının satır başları: Seçilen bölge orman özelliği düşük bölgeler dikkate alınarak saptandı. Yaklaşık 60 kmlik maden amaçlı kullanılan alanların tekrar doğaya kazandırılması esas alınmıştır.

Köprü güzergahının nereden geçtiğini merak ediyorsunuz. Kuzey Marmara Otoyolu, Kınalı Mevkii'nde Tem otoyolu kavşağından başlayıp, kömür madenlerinden geçip, Paşaköy mevkiine ulaşarak Gebze Otoyolu ayrımına ulaşmaktadır.

Otoyolu ve köprü güzergahı çalışmaları sürecinde İstanbul, İzmit ve Sakarya Belediye Başkanları'na teşekkür ediyorum...

Boğaz'daki geçiş noktası: Garipçe ve Poyrazköy arasında olacak...
Projenin toplam maliyeti 6 milyar dolardır. Bu kamulaştırma bedeli 1 ila 1.5 milyar dolar arasında olmaktadır. Tabi gerçek kamulaştırma bedeli sonra ortaya çıkacaktır.

Bugün itibariyle süreci resmen başlattık. Bundan sonra bu güzergah üzerinde yer alan belediyelerimiz bu güzergahı görüşecekler ve meclis onayını alacaklar.

Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü ihale sürecini işletecek. Proje kamu ve özel sektör adımıyla gerçekleştirilecek. İlk defa kamu kaynağı kullanılmayacak.

Bu yıl içerisinde Yap İşlet Devret modeliyle ihaleyi sonuçlandırmak istiyoruz.

Kamulaştırılacak alanın yüzde 75'i kamuya ait. Bu yüzden rant diye bir şey sözkonusu değildir.

Elbette trafik garantili bir proje sunuyoruz.