22 Nisan 2010 Perşembe

Deniz Gezmiş’i milli irade astı

Ertuğrul Özkök: Gezmiş ve arkadaşlarını Askeri yargı mahkum etti, milli irade onay verdi!

Geçtiğimiz günlerde, 12 Mart muhtırası döneminde, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) üyesi olarak “anayasayı değiştirmek, bozmak ve ortadan kaldırmak”la yargılanan dönemin gençlik hareketi liderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarına karar veren Ankara 1 No’lu Sıkıyönetim Mahkemesi Başkanı emekli Tuğgeneral Ali Elverdi yaşamını yitirdi.. Bu haber medyada geniş yer buldu. Hatta Elverdi'nin cenazesinde bir ilk yaşandı ve İmam 'merhumu nasıl bilirsiniz' diye sormadı.

Hürriyet yazarı Ertuğrul Özkök de, bugünkü köşesinde, Gezmiş ve 2 arkadaşının idam edilmesinde Elverdi'yi tek sorumlu gibi gösterenlere çattı. Özkök'e göre Türkiye Gezmiş ve arkadaşlarından intikam aldıve onları idama'milli irade' götürdü... Askeri yargı idama mahkum etti, milli irade de onay verdi!.. İşte Özkök'ün o yazısı:

İçimde bir adam var. Provokatör mü provokatör. Ta derinden bir ses geldi mi; sahici, sorgulayan bir ses, mümkün değil duramıyor. Başlıyor kendi kendine mırıldanmaya.

Haberleri verenler 'milli irade' dersi veriyor
Dört gündür Deniz Gezmiş’i idama mahkûm eden mahkeme heyetinin subay başkanının ölümü ile ilgili haberleri okuyorum. Boğazına bir şey takılmış ve nefes borusunu tıkadığı için ölmüş. Arkasından haberlerin verilişi beni irkiltti. Neredeyse layığını buldu havasına sokuldu. Geride bıraktığı ailesi bile işin içine sokuldu. Haberleri verenlere bakıyorum. Bugünlerde harıl harıl “milli irade” dersi çalışıyorlar. Pardon, milli irade dersi veriyorlar. Bu Anayasa’ya “Hayır” diyene, hatta “Evet” deyip de araya birkaç masum “ama” sokmak isteyene bile vuruyorlar da vuruyorlar. Var mı yok mu “milli irade”... Arkadaşlar size soruyorum.

Deniz’i idama ‘milli irade’ gönderdi
Deniz Gezmiş’i idama kim gönderdi? Sadece mahkeme başkanı Ali Elverdi mi? Hayır, o sadece kararı verenlerden biri. Deniz’i idama “milli irade” gönderdi. Halkın seçtiği milletvekillerinin kaldırdığı parmaklar gönderdi.

Hayatımda o kadar çok ağladığımı hatırlamıyorum
5 Mayıs 1972 gününü 6 Mayıs’a bağlayan gece, hayatımın hiç unutamadığım gecelerinden biridir. Üç gün boyunca Paris’te Deniz Gezmiş’in asılmasına engel olunması için bildiri dağıtmıştım. 6 Mayıs sabahı saat 06.00’da RTL radyosunu açtığımda, üç gencin idam edildiği haberini dinledim. Hayatımda o kadar çok ağladığımı hatırlamıyorum. Siyasi olarak Deniz Gezmiş ve arkadaşları ile hiç de aynı çizgide değildim.

Yürürlüğe girmesi için onayı veren kimdi?
Ama o üçünde de sol bir masumiyet görüyordum. Evet, idam kararını Ali Elverdi’nin başkanı olduğu heyet verdi. Peki infazın yürürlüğe girmesi için onayı veren kimdi? Türkiye Büyük Millet Meclisi değil mi? Yani duvarında o gün de “Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir” yazan o Yüce Meclis. Şimdi milli irade adına tek adamlık rejiminin hukuki altyapısını hazırlayan o aynı salonda alındı idam kararı.

Evet diyenlerin çoğunluğu kimdi?
Menderes çizgisinden yürüyenler..
O gün, tam 276 el kalktı ve “Evet” dedi. Aralarında 35 doktor milletvekili vardı. Ama bugün “Milli Şef” diye yerden yere vurulan, geçmişi bizzat Başbakan tarafından didik didik edilen rahmetli İsmet İnönü, “Hayır” dedi. Bülent Ecevit “Hayır” dedi. Evet diyenlerin çoğunluğu kimdi? Bugün, “milli irade şehidi” olarak anılan ve AK Partililerin de övünerek üstlendiği “Yeter Söz Milletin” pankartının arkasında saf tutarak savunduğu Adnan Menderes çizgisini sürdüren insanlar. O gün Meclis’te kapaklar vuruluyordu ve “Üçe üç” çığlıkları atılıyordu. Yani “Üç bizden, üç sizden...” “Bizden” dedikleri Menderes, Zorlu, Polatkan. “Sizden” dedikleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan.

Türkiye Gezmiş ve arkadaşlarından intikam aldı
Birini asker, ötekini milli irade. Kana kan, dişe diş... Avukatı Halit Çelenk, yıllar sonra anlattı. Deniz’in sehpada ölümü 25 dakika sürmüş. Cüsseli bir babayiğit olduğu için, cellat çifte ilmek atmış. Onun yüzünden 25 dakika can çekişmiş. Deniz Gezmiş ve arkadaşları intikam kurbanıydı. Türkiye, yaşlı bir trajedisinin intikamını, genç bir trajedi ile alıyordu.

Askeri yargı mahkum etti, milli irade onay verdi
Her şeyin altında “milli irade” arayan, “milli irade” kavramını fetişleştiren ahir zaman demokratlarına bunu hatırlatmak istedim. Adnan Menderes ve arkadaşlarını askeri bir yargı idama mahkûm etti. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam onayını “milli irade” verdi. Şimdi söyleyin bana, birinin sicili ötekinden daha mı temiz? Sizce bugün yine rövanş duygularıyla yaratılmaya çalışılan “tek adam yargısı”nın adaleti bundan daha temiz olabilir mi?