17 Nisan 2010 Cumartesi

Yaşasın Filistinli tutsakların onurlu mücadelesi!

Filistin için İsrail'e Karşı Boykot Girişimi, Filistinli tutsaklar için Galatasaray Lisesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada " İşgalin cezaevleri ve hapishanelerinde sayıları 7 ila 10 bine varan Filistinli tutsaklar, cezaevlerinde uygulanan insanlıkdışı uygulamalara karşı direnişe yeni bir hamle ekliyor. Dünyaya seslerini duyurmaya çalışan tutsaklar, temel insani haklarına kavuşmak için 27 Nisan'da aileleriyle birlikte açlık grevi yapacaklar. Bunun yanı sıra, aile ziyaretlerine getirilen zorluk ve kısıtlamaları protesto etmek için 1 Nisan'dan 1 Mayıs'a kadar devam eden "görüşme boykotu" da sürdürülüyor." denildi.

Aynı zamanda 306'sı çocuk, 36'sı kadın, 18'i milletvekili ve 778'i müebbet hapisli olan tutsakların aileleri ile birlikte bulundukları üç talebe de açıklamada yer verildi:

- "Tutsak yakınlarına yönelik aşağılayıcı uygulamalara ve ziyaret saatlerinde kontrol noktaları oluşturulmasına son verilmesi"

- "Dört yıl önce Gilad Şalit'in tutsak alınmasından bu yana engellenen, Gazzeli tutsakların aileleriyle görüşme haklarının yeniden tanınması"

- "Tutsakların İsrail Cezaevi İdaresi tarafından yasaklanan Filistin ulusal müfredatına dayalı Genel Ortaöğrenim Sınavı'na girmesine izin verilmesi"

Tutsakların; yeterli sağlık bakımlarının yapılmaması, aile ziyaretlerinin engellenmesi, ziyaretler sırasında aile üyelerinin "aşağılayıcı şekilde" aranmasını da içeren hak ihlalleriyle gündelik olarak karşı karşıya kaldıkları ve açlığı köleliğe tercih eden tutsakların 7 Nisan'da başlayan açlık grevine katıldıkları gerekçesiyle İsrail Cezaevleri Dairesi (İPS) tarafından havalandırma süresinin günde bir saate indirildiğini, tutsakların ailelerine mektup göndermelerinin engellendiğini, kağıt, kalem ve başka ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri kantin alışverişinin kısıtlandığını, ilettikleri belirtildi.

Açıklamanın sonunda "Filistinli tutsakların yanındayız ve İsrail'in ırk ayrımcı rejimine karşı kuşatma altında, hapishanelerde direnen Filistin halkının mücadelesine, biz de bu topraklarda direnerek güç katmaya devam edeceğimizi vurguluyoruz. Yaşasın Filistinli tutsakların onurlu mücadelesi! " denildi. Filistin bayrağının renkleriyle uçan balonlara bağlanmış " Filistinli tutsaklara özgürlük" adlı pankart havaya uçurularak eylem sonlandırıldı.

Eylemde sık sık "Filistin'e özgürlük, İsrail'e boykot! ", " Zindanlar yıkılsın, tutsaklara özgürlük!", "Filistinli tutsaklar yalnız değildir!" sloganları atıldı.