27 Nisan 2010 Salı

1 Mayıs programı açıklandı

İstanbul Taksim alanı, 1 Mayıs 1977'den beri ilk kez resmi olarak kutlamalara açılıyor. Tarihe "kanlı 1 Mayıs" olarak geçen 1977’deki 1 Mayıs kutlamalarında 35 kişi yaşamını yitirmesinden sonra Taksim Meydanı, 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmıştı. Üç yıldır Taksim'in kutlamalara tekrar açılması için büyük mücadele veren emekçiler bu yıl Taksim'de buluşacak.

1 Mayıs'ta sendika ve siyasi partilerin kortejleri, üç koldan hareket edip, Kazancı Yokuşu’na gelerek burada birleşip, Taksim'e girecek. Kazancı Yokuşu’na 10 bin karanfil bırakılıp, 1 Mayıs 1977’de ölenler için bir dakikalık saygı duruşu ve anma yapılacak. Taksim’de kurulacak platform kürsüsü AKM’yi arkaya alacak şekilde yerleştirilecek.

Yürüyüş kolları AKM’yi arkaya alacak şekilde kurulan platforma gelerek saat 13.00’de kutlamaları başlatacaklar. Biri DİSK’li, diğeri KESK’li biri kadın, biri erkek işçi “Hoş geldiniz!” dedikten sonra, ortak bildiriyi okumaları bekleniyor. İsteyen konfedarasyon başkanları 5’er dakikayı geçmemek üzere konuşma yapacak. Ortak bildiri okunduktan sonra Timur Selçuk, Sarper Özsan’ın yazıp bestelediği 1 Mayıs Marşı’nı piyanosuyla seslendirecek. Selçuk’a çok sayıda sanatçının eşlik etmesi bekleniyor. 1 Mayıs Marşı’nın ardından Nazım Hikmet’in “Türkiye İşçi Sınıfına Selam” şiirinin okunacak. Ruhi Su Dostluk Korosu da platformda işçi ve emekçilere seslenecek.

DİSK’in çağrısıyla 60’ı Almanya’dan olmak üzere, Belçika, Hollanda gibi çok sayıda Avrupa ülkesinden 100’ü aşkın yabancı sendikacı gelecek.

DİSK’in çağrısıyla 1 Mayıs 1977’de ölenlerin yakınlarından 10 aile gelecek ve DİSK kortejinin en önünde yer alacak. 1 Mayıs 1977’de ölenlerin yakınları ellerinde “1 Mayıs 1977 katliamı aydınlatılmadan demokrasiden söz edilemez” yazılı dev pankartı taşıyacaklar.

Bu arada 50'nin üzerinde sanatçının 1 Mayıs’ta gönüllü olarak sahne almak istediği öğrenilirken, çok sayıda sanatçı, aydın ve akademisyenin de DİSK kortejinde olması bekleniyor. Ayrıca, Taksim’e sinema sanatçısı Tarık Akan, oyuncu yönetmen Rutkay Aziz, besteci, müzisyen, yazar, sanatçı Zülfü Livaneli, ses sanatçıları Edip Akbayram ve Yavuz Bingöl gibi çok sayıda ünlü ismin de gelmesi bekleniyor.

13.00’de Taksim’de başlayacak kutlamaların saat 16.00 gibi bitmesi öngörülüyor.

Güvenlik önlemleri
Konfedarasyonların açıklanan 1 Mayıs programında alınacak güvenlik önlemleri de belirtildi.

Buna göre, konfederasyonlar, işçilerin el ele tutuşmasını sağlayarak, araya "provokatör" girmesini önleyecek.

Konfedarasyonlar ayrıca, arama noktalarında polise yardımcı olmak için sendikalara üye işçileri de görevlendirecek. Kürsünün etrafının güvenliğini de yaklaşık 200 işçi sağlayacak. 6 konfederasyondan toplam bin kişi de güvenliği sağlamakla görevli olacak. Bin görevli, kortejin düzenli bir şekilde alana girmesinden de sorumlu olacak.