21 Nisan 2010 Çarşamba

TÜBİTAK: Danıştay saldırısında kayıtlar silinmiş

TÜBİTAK: Danıştay saldırısında binada bulunan kamera kayıtlarının bazıları silinmiş...

TÜBİTAK, Danıştay saldırısı sırasında binada bulunan kameraların kaydettiği görüntülerin bir bölümünün silindiğini belirledi.

Birinci Ergenekon Davası'nda 143. duruşma
Birinci Ergenekon davasının 143. duruşması görülmeye başlandı. Duruşmada sanık ve avukatlarının taleplerinin alınmasına geçildi.

Aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in de bulunduğu tutuklu 24 sanığın yargıladığı davanın bugünkü duruşmasına tutuklu sanıklar Hayrettin Ertekin, Hüseyin Görüm ve Ergün Poyraz katılmadı. Tutuksuz sanıklardan gazeteci Güler Kömürcü ise duruşmada hazır bulundu. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Cezaevi Kampüsü’nde görülen davada mahkeme başkanlığına vekalet eden hakim Hasan Hüseyin Özese mahkemeye ulaşan evrakları okudu.

Danıştay saldırısı
17 Mayıs 2006'da Danıştay 2. Daire'ye yapılan silahlı saldırıda daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin yaşamını yitirdi, daire başkan ve üyeleri de yaralandı.

Sanık Alparslan Arslan bu saldırı sonucunda mahkeme kararı ile 2 kere ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldı. Ancak daha sonra saldırının Ergenekon tarafından azmettirildiği iddiaları üzerine Danıştay ve Ergenekon davaları birleştirildi ve Arslan İstanbul'daki davada tekrar yargılanmaya başladı.

TÜBİTAK'tan kamera kayıtları raporu
Mahkemenin resen istediği “03 Mayıs 2006 ile 17 Mayıs 2006 tarihleri arasında Danıştay binasının güvenliği ile ilgili kameraların arıza nedenlerinin, hangi tarihlerde OYAK savunma ve güvenlik şirketine bildirildiğinin ayrıca bu tarihler dışında kameraların arıza yapıp yapmadığına” ilişkin talebine de cevap verildi.

Yapılan bilirkişi incelemesine ilişkin TÜBİTAK'tan gönderilen yazıda, Danıştaya saldırının yapıldığı 17 Mayıs 2006 tarihinde Danıştay güvenlik kamerasının arızalı olduğunun bildirilmesi üzerine kayıtlarının alındığı, harddiskler üzerine inceleme yapıldığı belirtildi.

Bu harddisklerde herhangi bir arıza saptanmadığının bildirildiği ifade edilen yazıda, kaydedilen kamera görüntülerinin akşam saatlerine ait kayıtlarının bir kısmının silindiği, özel bir programla yapılan çalışma sonucu silinen bu kayıtlardan bir kısmının kurtarıldığı kaydedildi. Yazıda, kurtarılan görüntülerin daha rahat seyredilebilmesi için avi formatına dönüştürüldüğü, ayrıca silinen dosyaların bir kısmının da isimlerinin değiştirildikten sonra silindiği ifade edildi.

Cihaner'in dosyası geldi
Hakim Özese ayrıca Erzincan başsavcısı İlhan Cihaner’in de yargılandığı Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 22 klasörden oluşan bir örneğinin CD ortamında mahkemeye gönderildiğini ifade etti. Özese ayrıca, MİT, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nden gelen cevabi yazıda, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet Gazetesi’ne bombalı saldırı olayları öncesinde ellerinde istihbarat bilgisi olmadığının belirtildiğini söyledi.

Jandarma, emniyet ve MİT: İstihbarat bilgisine sahip değildik
Jandarma, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü, Danıştay saldırısı ve Cumhriyet gazetesine bomba atılması eylemleriyle ilgili saldırılardan önce istihbarat bilgisine sahip olmadıklarını mahkemeye bildirdi.