21 Nisan 2010 Çarşamba

İşte Marmara’yı karıştıranlar

Burası bir üniversite. Bu üniversitede kitap okuyanlar saldırıya uğruyor. AB’ye karşı çıkanlar saldırıya uğruyor. “Çıplak” heykel yapanlar saldırıya uğruyor. Sürekli bir gerginlik havası hakim. Rektörlük hiçbir şey yapmıyor. Üniversite işgal altında.

Dün. 21 Nisan Çarşamba. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın "Üniversitelerde cemaatleşme ve siyaset yoktur", "Üniversiteler bilim ve eğitim yuvalarıdır" dediği açıklamasından saatler önce. Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü’nde Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencileri sınıfları gezerek 1 Mayıs afişleri asıyorlar. Henüz fakülte koridorlarında dolaşırlarken yanlarından geçen, “ülkücüler” olarak bilinen kişilerden küfürler işitilmeye başlanıyor. Bu üniversitede okuyan öğrenciler, artık okulun nasıl karışacağı konusunda deneyimliler. Afiş asan öğrenciler, durumu okul güvenliğine bildiriyor. Okul güvenlik görevlileri, yanıt olarak “Biliyoruz...” diyorlar.

Aslında herkes biliyor. Saldırganlarla kişisel olarak pek yakından tanışan okul güvenlik görevlileri ve sivil polisler daha iyi biliyorlar belki, ama Rektörlük de biliyor okulu karıştıranları, öğretim üyeleri de, üniversite çalışanları da, öğrenciler de... Az sonra neler olacağını herkes kestirebiliyor.

Afiş asan öğrenciler, kampüste elleri sopalı bir güruh tarafından takip edilmeye başlanıyor. Diğer arkadaşlarıyla buluşan öğrenciler kampüsten çıkıp otobüse biniyor, elleri sopalı saldırganlar da ardından. Bu defa öğrenciler otobüsten inmek isteyince, içerideki ve durakta bekleyen saldırganlar öğrencilere çullanıyor. Üç öğrenci yaralanıyor. Saldırgan grup, olay yerinden kampüsün içine kaçıyor. Kapıdaki güvenlik, saldırganları “buyur ediyor”. Kampüs, onlar için güvenlikli bir sığınak.

Saldırıya uğrayan öğrenciler de kampüse yöneliyorlar. Okula girerken güvenlik görevlilerinin tacizine uğruyorlar. Yaralanan üç öğrenci hastaneye kaldırılıyor.

Ülkücüler Marmara Üniversitesi Göztepe kampüsünün ortasında "yemin şov" yaparken...

Kitap okuma, nü resim yapma, şarkı söyleme, Kürtçe konuşma...
Marmara Üniversitesi, hem Göztepe hem de Nişantaşı kampüsleriyle sık sık öğrencilere bu tip saldırılarla gündeme geliyor. Rektörlük dahil herkes bu saldırganların kimler olduğunu isim isim biliyor. Sopalarla, satırlarla, döner bıçaklarıyla öğrencilere saldırıyorlar. Ancak Rektörlük, kamera kayıtlarına varana kadar kanıtlara sahip olmasına rağmen bu kişilere dokunmuyor.

Okulda terör estiren bu ülkücü grup, daha önce Bilim ve Sosyal Araştırmalar Kulübü’nün “kitap takası” masasını ve kitapları dağıttı, Felsefe ve Bilim Kulübü’nün etkinliğini bastı, Uluslararası İlişkiler Kulübü’nün etkinliğine saldırarak hem öğrencileri hem öğretim üyelerini tartakladı, resim atölyesini basarak nü heykeller nedeniyle öğretim üyelerini tehdit etti, Kürtçe konuşan öğrenciye saldırdı...

Göztepe Kampüsü’nde bu öğrencilerin saldırıları için bahane çok. Kampüsün arka tarafındaki Fikirtepe mahallesinden ülkücüleri de okula sokarak her seferinde içeride terör estiriyorlar. Güvenlik görevlileri bunlara destek veriyor, öğrencilerin yaşama hakkını koruyacağına, saldırıya uğrayanları tehdit ve taciz ediyor.

Sadece son üç öğretim yılında üniversitede yaşanan ülkücü saldırılarının bilançosu şöyle:

2007-2008:
*Altunizade yurdunda kalan tarih bölümü öğrencisine solcu olduğu için demir sopalarla saldırıldı.

*Altıgen kafede şarkı söylediği için 7 öğrenciye okulun Kuyubaşı tarafındaki çıkışında saldırıldı.

*Saçları mavi renk olan bir öğrenci, “mavi saçlı erkek mi olur” diye dövüldü.

*Çantasına ‘AKP’yi istemiyoruz’ yazılı rozet takan 2 öğrenci, rozeti çıkarmaları yönünde tehdit edildi.

*Çantasında ‘CHE’ rozeti taşıyan resim bölümü öğrencisi tehdit edildi.

2008-2009:
*Genç Bakış programında Avrupa Birliği karşıtı konuşma yapan öğrenci dövüldü.

*15 Aralık’ta doğalgaz boykotuna katıldığı söylenerek, coğrafya bölümü öğrencisine satırla saldırıldı, öğrenci elinden yaralandı.

*25 Aralık’ta 10 gün once yaralanan arkadaşlarına destek vermek, faşistleri teşhir etmek ve kulüplerinin kapatılmasını protesto etmek isteyen öğrencilere aynı faşist grup tarafından saldırıldı; olay sonunda 4 solcu öğrenci ağır yaralandı. Rektör Necla Pur, olaylar basına da yansıdığı için, saldırıya uğrayan öğrencilerin yanına gelerek “hayat haklarını savunmak üzere öğrencilerin yapmak istediği yürüyüşe bir başka öğrenci grubu kesici aletlerle saldırmıştır. Olaydan üzüntü duyuyoruz ve saldırganlar hakkında hemen gerekli işlemleri başlatıyoruz” dedi. Okulda aynı isimler hâlâ terör estiriyor.

*Bahar şenliklerinde “kampüste alkol aldıkları” bahanesiyle 4 öğrenciye sopalarla saldırıldı.

*Yeni Türkü konserinde zafer işareti yapan öğrenciler tehdit edildi.

2009-2010:
*Göztepe Kampüsü önünde ‘Amerika defol!’ imza kampanyası düzenleyen gruba bıçaklı saldırı gerçekleşti; 3 solcu öğrenci bıçakla yaralandı.

*Kürt olduğu ve otobüste Kürtçe konuştuğu için bir öğrenciye saldırıldı.


*Teknik Eğitim Fakültesi’nde puşi takan bir öğrenci tehdit edildi.


*Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Araştırma Merkezi'nin (MURCIR) bir etkinliği için hazırlık yapan öğrenciler ülkücülerin ve özel güvenliğin baskısına maruz kaldılar.


*22 Mart’ta Bilim ve Sosyal Araştırmalar Kulübü’nün (BİSAK) “Kitap Takası” etkinliği için açtıkları masa dağıtıldı, öğrenciler tehdit edildi. Rektörlük saldırganlara bir şey yapmazken, öğrencilere "kulüplerinin kapatılacağını" bildirdi.


*Felsefe Ve Bilim Kulübü’nün ‘Nasıl bir üniversite istiyoruz’ başlıklı etkinliği basıldı, bunun üzerine etkinlik iptal edildi.


*20 Nisan’da 1 Mayıs’la ilgili afiş asan öğrencilere okul çıkışında saldırıldı, 3 öğrenci yaralandı.