23 Nisan 2010 Cuma

Zindanlar yıkılsın, çocuklara özgürlük!

TMK mağduru çocuklar için 23 Nisan vesilesiyle bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Halkların Kardeşliği İçin Gençlik Platformu, TMK mağduru çocuklar için Galatasaray Lisesi önünden Taksim Taramvay Durağı'na yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte çocuklar, gençler anne ve babalar da vardı.

Yaklaşık 80 kişinin katıldığı yürüyüş boyunca, katledilen Uğur Kaymaz ve Ceylan Önkol''un fotoğrafları taşındı. Sloganların hiç kesilmediği yürüyüş, cadde üzerindeki esnaflar tarafından alkışlarla desteklendi.

Yürüyüş esnasında sık sık: “İstanbul'dan Amed'e direnen çocuklara bin selam!”, “Zindanda direnen çocuklara bin selam!”, “TMK mağduru çocuklar serbest bırakılsın!”, “Çocuklar zindanda katiller sokakta!”, “Disa disa serhildan, azadiya zarokan!”, “Bıji azadiya gelan!”, “Savaşa değil, eğitime bütçe!”, “Bıji bıratiya gelan!”, “Katil devlet hesap verecek!” sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından Taksim Tramvay Durağı'nda basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı on iki yaşındaki bir çocuk okudu. Açıklamada şöyle denildi: Bugün 23 Nisan Çocuk Bayramı. Dünyada çocukların bayramı olan tek ülke Türkiye'dir. Bugün çocuklara değer verildiğini anlatan yüzlerce tören yapılırken, sayıları 4000'e yaklaşan çocuk cezaevlerinde. Terörle Mücadele Kanunu(TMK) kapsamında tutuklanan çocuklar çocukluklarını cezaevlerinde geçiriyorlar.

Türkiye'de 1991'de çıkan TMK nedeniyle binlerce çocuk “yetişkin” gibi gözaltına alınıyor, sorgulanıyor, yargılanıyor, hapse mahkum ediliyor. TMK mağduru çocuklar işkence ve kötü muameleye uğruyor, aileleriyle görüştürülmüyor. Kolluk güçlerince öldürülen, yaralanan yüzlerce çocuk bulunuyor. Henüz ismi koyulmamış bebekler, Uğurlar, Ceylanlar, Mehmetler çocuk yaşta devlet tarafından katledildiler. Çocuk katili polislere ise Yargıtay'dan beraat kararı çıktı.

4000'e yakın çocuk yargılanıyor, bunların büyük bir kısmı Doğu Anadolu Bölgesi'nden. Yani eğer çocuk Kürt ise potansiyel suçludur, bugün taş atan çocuk yarın dağa çıkar onlara göre. Kürt çocuklarının çocuk bayramı yoktur. Onlar Terörle Mücadele Kanunu kapsamında cezaevindeler, onlar devletin imha, inkar, asimilasyon politikaları sonucu öldürülürler. Yoksul ve Kürt çocuğuysanız hakkınız da bayramız da olmuyor. Türkiye'de terörle mücadele adı altında yüzlerce Kürt çocuk tutuklu bulunmaktadır. Devlet savaş politikasında ısrar etmekte, Kürt halkının haklarını yok saymaktadır. Çocuk da olsa vurun diyen bir zihniyet, çocuk bedenleri ölüme göndermekte tereddüt etmiyor. 26 senedir süren kirli savaşın, kirli savaşta öldürülen, köyü yakılan insanların, katledilen çocukların hesabını sorma vakti gelmiştir. Bu hukuksuz uygulamalara son verilmesi gerektiğini tekrarlıyor ve tüm halkımızı 1 Mayıs'a hesap sormaya çağırıyoruz!. Açıklamanın ardından direnişleri devam eden İtfaiye işçilerine destek ziyaretinde bulunuldu.