17 Nisan 2010 Cumartesi

Anayasayla iktidarın ömrü aynı olacak

Gazeteciler Cemiyeti tarafından Antalya Belek'te düzenlenen "Ulusal İletişim Kongresi"nin "Duayenlerle Sohbet" oturumuna katılan Kanadoğlu, Anayasa değişiklik paketine dair değerledirmelerde bulundu. Yaşamı boyunca çok sayıda Anayasa değişikliği gördüğünü belirten Kanadoğlu, geçmişte TBMM'nin Anayasa Mahkemesi ve HSYK'ye üye seçmesi uygulamalarında da siyasi kulis faaliyetleri ve hakimlik onurunu zedeleyen olumsuz sonuçları ortaya çıkardığını söyledi.

"Türkiye'ye anayasa değişikliği gerekli mi sorusuna, ben şahsen evet gerekir derim" ifadelerini kullanan Kanadoğlu, buna karşın hazırlanan anayasa değişikliği teklifinin toplumsal mutabakat aranmadan "dayatma yöntemiyle sunulmasını" ve zamanlamasını ise doğru bulmadığını kaydetti.

"12 Eylül Anayasası nasıl bir dayatma ise şimdi önümüze getirilen değişiklikler de tıpkı onun gibi bir dayatma şeklini kazandı" diyen Kanadoğlu, Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde toplumsal uzlaşı olmaması nedeniyle bir sonra göreve gelebilecek farklı bir iktidarın da değişiklik yapma ihtiyacı duyabileceğini belirtti. Kanadoğlu, "Bu anayasanın ömrü iktidarın ömrü ile aynı olacaktır. Yeni bir anayasa değişikliğine veya yeni bir anayasa yapılmasına mutlaka ve mutlaka başvurulacaktır. İktidarın ömrü ile sınırlandırılan anayasa değişiklikleri, o ülkenin yararına değildir" ifadelerini kullandı.