16 Nisan 2010 Cuma

Güney Kültür Sanat Edebiyat Dergisine PKK soruşturması

Güney Dergisi’nin 51. Sayısı’nda (Ocak-Şubat-Mart 2010) yer alan iki yazı nedeniyle BÜYÜKÇEKMECE CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI HAZIRLIK BÜROSU tarafından 02/04/2010 tarihinde soruşturma açıldı. Yazarımız MEHMET SÖĞÜT tarafından kaleme alınan İnanılmaz Bir Direnişin 3 Günlük Hikayesi” başlıklı öyküde ve yazarımız ve karikatüristimiz MERAY ÜLGEN’in kaleme aldığıHAKİM başlıklı kısa film öyküsünde, “terör örgütü PKK propagandası yapıldığı” gerekçesiyle, sözkonusu yazarlarımıza ve dergimizin Sahibi ve Sorumlu Yazıişleri Müdürü AZİZ ÖZER hakkında soruşturma başlatıldı.

Esenyurt İlçe Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Büro tarafından ifadesi alınmak suretiyle 06.04.2010 tarihinde çağrılan AZİZ ÖZER ifadesinde özetle “Sözkonusu yazılarda silahlı örgüt ve PKK propagandası yapılmamaktadır. Sözkonusu yazılarda suç unsuru bulunmadığını düşünüyorum. Ondan dolayı da dergide yayınladım. Düşünce Özgürlüğü kapsamında yayınlanmasında sakınca görmüyorum.” dedi.

Sorumlu Yazıişleri Müdürümüzün de belirttiği gibi sözkonusu yazılarda hiçbir yerde ve hiçbir şekilde PKK propagandası yapılmamaktadır. Özellikle de Türkiye’de son dönemde bolca “Demokratikleşmeden” ve “Açılımlardan” bahsedildiği bir dönemde, tamamen asılsız olarak getirilen bu suçlamayı, Türkiye’de Düşünce Özgürlüğü ve genel anlamda özgürlükler bağlamında, en azından pratikte fazla bir şeyin değişmediğinin açık kanıtı olarak değerlendiriyoruz. Bu uygulamalar “burjuva” anlamda demokrasinin Türkiye’de henüz işlemediğini açıkça göstermektedir.

Biz bu suçlamaları kabul etmiyoruz/etmeyeceğiz. Hak arama mücadelemizi suçlu olmadığımızı kabul ettirene kadar sürdüreceğiz.

Bu savcılık soruşturması dergimizin karşılaştığı ilk hukuk olayı değildir. Bundan önce de dergimize davalar açılarak ağır para, hapis ve kapatma cezaları verildi. Amaç belli: Muhalif sesleri korkutmak, sindirmek, susturmak. Dergimiz geçmişte olduğu gibi bugün de bu tür saldırıları göğüslemekte ve yayın siyasetini olduğu gibi devam ettirmekte kararlılığını sürdürecektir.

Demokratik Kamuoyunu bize yapılan saldırıyı kendisine/özgürlüklere yapılmış bir saldırı olarak görüp dergimize her türlü desteği vermeye çağırıyoruz.

GÜNEY DERGİSİ