25 Nisan 2010 Pazar

Bahçeli’nin AF önerisi tartışma yarattı

MHP Lideri Bahçeli'nin 23 Nisan'da getirdiği “Taş atan atmayan tüm suçlu çocuklara af çıkaralım” teklifi tartışmaya neden oldu. Teklif yasalaşırsa Ogün Samast ve Cem Gariopoğlu da faydalanacak.

Zira, herhangi bir suç ayrımı getirilmeden tüm çocuklar affedilirse Hrant Dink ve Rahip Santoro’nun tetikçileri ile sevgilisinin başını kesen Cem Garipoğlu ve ablasını töre adına öldüren 17 yaşındaki Osman Şahin gibi katiller de dışarı çıkacak.

Bahçeli'nin teklifi
Önceki gün kutlanan 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda muhalefetten sürpriz bir teklif geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM’de yapılan resepsiyonda “23 Nisan bayramının 90’ıncı yılında bir çocuk affı düşünmek kanaatimce çok yararlı olur. (Taş) Atanı da atmayanı da başka türlüsü de, ne kadar çocuk varsa, bütüncül bir yaklaşım içinde, çocuklarımızın suçlu olmaktan suçluluk içinde daha kötü yollara sapmaktan kurtarılması lazım” dedi.

’Ne kadar çocuk varsa...’
Bahçeli’nin açıklamasındaki “ne kadar çocuk varsa” ifadesinin hazırlanacak olası bir yasa teklifinde de benimsenmesi halinde, suç işlediği tarihte 18 yaşından küçük olan bütün mahkumların cezası affedilecek. Böyle bir düzenleme, hırsızlık, gasp gibi suçlara itilen çocukların yanı sıra kamuoyunu rahatsız edebilecek bazı suç failleri de serbest kalacak. Bunlar arasında örneğin gazeteci Hrant Dink’in katili Ogün Samast , Rahip Santoro’nun katili O.A ile kız arkadaşı Münevver Karabulut’u vahşice öldüren Cem Garipoğlu da yer alabilecek.

Suç ayrımına gidilebilir mi?
Bunun önüne geçilmesi için “öldürme” ve diğer bazı suçların af kapsamı dışında tutulması gerekecek. Fakat bu durumda da affın aynı yaş grubundaki bazı çocukları kapsayıp bazılarını kapsamaması Anayasa Mahkemesi’nde “eşitlik” ilkesine aykırılık iddiasıyla dava açılmasına neden olabilecek. Bu durumda da Anayasa Mahkemesi bazı suçların kapsam dışı tutulmasını eşitlik ilkesi açısından değerlendirerek bir karar verecek.

Hükümet temkinli
Bahçeli’nin teklifi, iktidar kanadını da şaşırttı. AKP kurmayları öneriye temkinli yaklaştı.