Belçika'da meclis yasayı oybirliğiyle onayladı. Çarşaf ve peçe giyene bir haftaya kadar hapis cezası verilecek...
Beş partili koalisyonda başbakan Yves Leterme’in istifasıyla geçen hafta hükümetsiz kalan ve Flamanlar ile Valonlar arasındaki dil tartışmaları nedeniyle büyük bir siyasi krizle boğuşan Belçika, ne olursa olsun “çarşaf ve peçeye hayır” dedi. Perşembe günü parlamentoda yapılan oylamayla Belçika, çarşaf ve peçenin kamusal alanda kullanılmasını tamamen yasaklayarak bu konuda bir teklifi Mayıs’ta parlamentoda görüşecek Fransa’nın önüne geçip, Batı’da bu yasağı getiren ilk ülke oldu.
Hepsi evet dedi
Üstelik her konuda anlaşmazlığın yaşandığı Belçika parlamentosunda bu karar oybirliğiyle alındı. Dili ve siyasi görüşü ne kadar farklı olursa olsun, Belçika parlamentosundaki 138 milletvekilinin 136’sı bu yasağa evet dedi. İki milletvekili oylamaya katılmadı . Kabul edilen yasa, peçe ve çarşafı sadece kamu hizmetlerinde değil, sokak da dahil olmak üzere tüm kamusal alanda yasaklıyor.
Çarşaf ve peçeyi yasaklayan ilk ülke
Konuyla ilgili konuşan liberal milletvekili Denis Ducarne, “Ülkemizin dış dünyadaki imajı her geçen gün daha anlaşılmaz hale geliyor. Ama en azından çarşaf ve peçeyi yasaklayan bu kararı oybirliğiyle alarak Belçikalılığın hâlâ geçerli olduğunu ortaya koyduk” diyor. Ducarne ayrıca “Önemli sayıda kadını esaret altına alan çarşaf ve peçeyi yasaklayan ilk ülke olduk ve Fransa, İsviçre, İtalya, Hollanda gibi ülkeler tarafından takip edilmeyi umuyoruz” diye ekliyor: “Yönetim sıkıntıları yaşayan küçük bir ülkenin böyle bir karar alması onların da daha ileri gitmesine yardımcı olacaktır.”
Bir haftaya kadar hapis
Bu karar aslında Belçika’da yaşayan Müslüman topluluğun küçük bir bölümünü ilgilendiriyor zira ülkede çarşaf giyenlerin sayısı marjinal denecek kadar az. Kabul edilen yasa, doğrudan çarşaf ve peçeden bahsetmiyor; “kamusal alanda yüzünün bir bölümü veya tamamı örtülü veya gizlenmiş, hiç tanınmayacak şekilde kıyafet taşıyanların” bir günden yedi güne kadar hapisle cezalandırılacağı söyleniyor. Kamusal alan ise bütün sokakları, parkları, yolları, spor alanlarını ve “kamunun kullanımına açık, kamuya servis sunulan binaları” kapsıyor.
Bazı uzmanlar bu yasanın kullanışlılığını sorguluyor. Onlara göre polisin yüzü gizlemeyi yasaklayan tüzüğü, Belçika’nın neredeyse tamamında zaten halen geçerli. Belçika parlamentosunun üstünde yer alan Senato’nun da yasa hakkındaki görüşünü bildirmesi gerekiyor ancak ülkedeki siyasi kriz dikkate alındığında bu zaman alabilir.
Fransa'da peçeli çarşafa 150 Euro ceza geliyor
Fransa'da yayımlanan Le Figaro gazetesi, peçeli çarşafın kamuya açık yerlerde yasaklanmasını öngören yasa tasarısının, ihlallerde bulunanlara 150 Euro para cezası içerdiğini yazdı. Gazete, tasarının, zorla peçeli çarşaf giyilmesi için baskı yapanlara ise bir yıl hapis ile 15 bin Euro'ya kadar para cezası istenmesini öngördüğünü bildirdi.
Le Figaro'ya göre, tasarı iki maddeden oluşacak. Hiç kimsenin yüzünü kamuya açık yerlerde kapatamayacağına vurgu yapılacak tasarıda, bunu ihlal edenlere 150 Euro para cezası kesileceği uyarısı yapılacak. İkinci maddedeyse, bu tür giysinin giyilmesi için baskı, tehdit ve şiddet uygulayanlardan bir yıla kadar hapis ve 15 bin Euro'ya kadar para cezası istenebileceği vurgulanacak. Yasa tasarısı, 15 Mayıs tarihinde bakanlar kuruluna getirilecek. Tasarının meclisten sonra senatoda da kabul edilerek Eylül ayın ortalarında yasalaşması bekleniyor.