22 Ocak 2017 Pazar

25 yıldır bu kadar büyük bir ekonomik kriz görmedik; artık geçimimizi bile sağlayamıyoruz ..!

Pazarcılar: 25 yıldır bu kadar büyük bir ekonomik kriz görmedik; artık geçimimizi bile sağlayamıyoruz25 yıldır bu kadar büyük bir ekonomik kriz görmedik; artık geçimimizi bile sağlayamıyoruz Pazarcılar: 25 yıldır bu kadar büyük bir ekonomik kriz görmedik; artık geçimimizi bile sağlayamıyoruz..!
Türkiye’deki ekonomik krizin en fazla etkilediği kesimlerin başında esnaflar geliyor. Batman’daki pazar esnafı da krizden nasibini aldı. Kentin en işlek pazarlarından biri olan Alo Tevşo Pazarı eski günlerini arıyor. Ekonomik krizin gün geçtikçe derinleştiğine işaret eden pazarcılar, “Krizden kurtulmanın tek yolu barışın sağlanması” diyor.
‘Dolar yükseldikçe fiyatlar artıyor’
30 yaşındaki Mehmet Güneş, 16 yıldır pazarda meyve ve sebze satıyor. Güneş, pazar fiyatlarının artmasını dolardaki yükselişe bağlıyor ve pazara gelen yurttaşların alım gücünün kalmadığını söylüyor.
Güneş, “Satış yapamıyoruz. Dolar almış başını gidiyor. Dolar yükseldikçe fiyatlar da artıyor. Pazara gelen insanlar da fiyatları yüksek bulduğu için tepki gösteriyorlar ve alışveriş yapmıyorlar. Biz de satış yapamıyoruz. Ekonomik kriz son bulmazsa daha zor günler bizi bekliyor” diyor.
‘Artık geçimimizi bile sağlayamıyoruz’
52 yaşındaki İlhan Tülay da 3 yıldır pazarcılık yapıyor. Tülay, “Eskiden işlerimiz daha iyiydi” diyor. Ekonomik durumlarının gün geçtikçe kötüye gittiğini vurgulayan Tülay, şunları söylüyor: “ Ekonomik durumumuz eskiden daha iyiydi. Şimdi geçimimizi bile sağlayamıyoruz. Eskiden meyve sebze alan insanlar artık meyve almayı mecburi olarak görmüyor. Meyve almak onlara lüks geliyor. İnsanlar artık öncelikli ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorlar”
‘Fiyatlar yüzde 60 arttı’
Fiyatlardaki artışa da dikkat çeken Tülay, artışın nedenini şu cümlelerle açıklıyor: “Aldığımız ürünlerin çoğunluğu batıdan geliyor. Orada yaşanan en ufak bir olumsuz durum fiyatlara yansıyor. Mersin’de yaşanan sel felaketi de fiyatların artmasında etkili oldu. Fiyatlar eskiye oranla yüzde 60 artmış durumda. Biz bu süreçten bıktık artık. İşlerimizi yapamıyoruz.”
‘25 yıldır böyle ekonomik kriz görmedik’
Ekonomik krizin etkilediği pazarcılardan biri de 45 yaşındaki İhsan Ekinci. Ekinci, “25 yıldır bu kadar kötü ve büyük bir ekonomik kriz görmedik” diyor. İhsan Ekinci, “Eskiden satışlarımız çok iyiydi. Şimdi ise getirdiğimiz ürünler elimizde kalıyor, satamıyoruz. İnsanlar alışveriş yapamıyor. Dolar yükseldiği için insanlar ellerindeki parayı harcamak istemiyor. Bu yüzden doların düşmesini ve ekonomik durumumuzun iyileşmesini istiyoruz. İyi bir ortamda işlerimizi yapmak istiyoruz” diye belirtiyor.
Kaynak: DİHABER