21 Ocak 2017 Cumartesi

İHD: 2016 yılında 46 hasta tutsak yaşamını yitirdi..!

İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için gerçekleştirdiği F Oturumu, 252. haftasında. Bu hafta, 2016 yılında hapishane koşulları nedeniyle hasta olan ve tahliye edilmedikleri için yaşamlarını yitiren tutsakları hatırlatan İHD, bu politikanın değiştirilmesini istedi.
'UYGULAMAYACAKSANIZ NEDEN KANUN VAR?'
Komisyon üyesi Avukat Zeynep Ceren Toprak, tüm başvurulara rağmen hapishanelerde hak ihlallerinin sürdüğünü belirtti, "Bu ülkenin bir Ceza İnfaz Yasası var. Yasa da tutuklu ve hükümlülerin haberleşmeden sağlığa kadar tüm hakları düzenlenmiş durumda. Hasta tutsaklarla ilgili 'cezaevinde kalamayacak durumda ise tahliye edilmeli' hükmü yer alıyor. Ancak bu hakların hiç biri uygulanmıyor. Yasaya göre çıplak arama da, kelepçeli muayene de hukuksuz. O zaman neden bu kanun var?" diye sordu.
Haftanın açıklamasını Taylan Bekin okudu. Hapishanelerdeki insanlık dışı uygulamalara dikkat çeken Bekin, tutuklandığında her hangi bir sorunu olmayan çok sayıda tutsağın tecrit, izolasyon, yalnızlaştırma ve kişiliksizleştirme politikaları nedeniyle bir süre sonra ciddi hastalıklara yakalandıklarını belirtti. Yetersiz beslenme, güneş ışığından yok derecede yararlanma, temiz ve hijyenden uzak ortamda yaşama zorunluluğu nedeniyle hasta olmanın neredeyse imkansız olduğunu söyleyen Bekin, hasta olan tutsakların sağlık durumlarının da kısa süre sonra ağırlaştığını kaydetti.
Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi başta olmak üzere birçok uluslararası ve ulusal sözleşmeye imza attığını hatırlatan Bekin, bu yükümlülüklerin yerine getirilmediğini ifade etti.
Kim olursa olsun, nerede, hangi koşulda bulunursa bulunsun temel haklarından mahrum edilemeyeceğini vurgulayan Bekin, "Bu nedenle, her mahpus önce insan, sonra mahpustur" dedi.
Bekin, Türkiye İnsan Hakları Vakfı verileri başta olmak üzere, elde edilen bilgilere göre 2016 yılında hapishanelerde 47 tutsağın yaşamını yitirdiğini hatırlattı.
Bekin, şu çağrıyı yaptı: "2017 Yılında, hapishanelerde olabilecek ölümlerin engellenmesi için devlet yöneticileri ve yasa koyucuların insan hak ve özgürlüklerini temel almasını istiyoruz. Ağır hasta mahpusların durumlarını görmezden, bilmezden gelerek gündeme almama politikalarına artık son verilmesini istiyoruz. Hasta mahpusların gerekli ve yeterli tedaviye kavuşturulmasını, durumları ağır olanların bir an evvel serbest bırakılmasını istiyoruz."
Ölüm nedeni olarak "intihar ettiği" iddia edilen tutsakların isimleri şöyle: Hakan Ekinci, Behcet Emdi, Mehmet Emin Doğan, Burak Açıkalın, İrfan Kızılaslan, Mehmet Ali İnal, Dursun Kaynar, Seyfettin Yiğit, Ömer Çubuklu, Mustafa Akal, İsmail Çakmak, Segvan Yaman, Aydın İpkin, Ceyhun Sönmez, Kadri Oğuz, Mehmet Uzunkaya, Sennur Güven, Alpaslan Gökhan Demir, Ramis K., Bulut Tantu, Ahmet Sadık, Mesut Narin, İlyas Durdu, Erdal Ahi, Haydar Duymaz, Barış Kılıç, Muhittin Gültekin, Sedat Kaynar.
Hasta olmasına rağmen tedavi hakkı engellenen ve zamanında tahliye edilmediği için yaşamını yitiren tutsaklar ise şöyle: Ünal Tokmaklı, Ahmet Ok, Ali Şaşkın, Hasan Hayri Alp, Gazi Biçer, Rıza Yıldırım, Alp Buğday, Erkan Aydoğan, Ferhat Sarıhan, Ramazan Beyazpirinç, Yunus Emre Yılmazlar.