27 Ocak 2017 Cuma

Futbol Taraftarlardan ortak çağrı: Özgür tribünler için #HAYIR..!

‘Başkanlık sistemi’ni öngören anayasa değişikliği referandumu için Futbol Yorumcusu Rıdvan Dilmen’in başlattığı “evet” kampanyası spor çevrelerini hareketlendirdi.
Türkiye Futbol Federasyonuna da başkan adayı olan ‘Şeytan’ lakaplı Eski Futbolcu Rıdvan Dilmen’in başlattığı kampanya Futbolcu Arda Turan ve Burak Yılmaz’a oradan da Suç Örgütü Lideri Sedat Peker’e kadar uzandı. Kampanya, başta taraftar örgütleri olmak üzere spor camiasında tepkilere neden oldu.
Görüşlerini aldığımız Tekyumruk, Sol Açık, Beleştepe, Kara-Kızıl, Devrimci Adana Demirsporlular, Barikat, Mor Barikat taraftar grupları, ‘Yeni anayasanın son dönemde sporda artan ticarileşmenin, şiddetin, ırkçılığın ve liyakat sisteminin yaşanmasına engel olmayacağını vurguladı.
Galatasaray’ın muhalif taraftar gruplarından Tekyumruk, öncelikle mevcut cunta Anayasası’nın kısıtlanması gerektiğinin altını çizerek, hak ve özgürlükleri baskılamayacak bir siyaset kültürüne ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.
‘FUTBOLDA YANDAŞLARIN RANTINA HAYIR DİYORUZ’
Referandumdan çıkacak sonucun futbola bir katkısı olmayacağını belirten Tekyumruk yöneticisi, son yıllarda hız kazanan yozlaşmanın ülke futbolunu daha geriye götüreceğini ifade ederek; “Bugün ülkemizde neredeyse tüm spor federasyonları seçimleri tek aday üzerinden yapılmaktadır. Saray kimi uygun görürse o başkan seçilmektedir. Borç batağındaki kulüpler, vergi borçlarını ödemeyen ve ödeyemeyen kulüpler iktidarın yaptırımına uğramamak için ne seçimlerde ne de seçim sonrasında federasyonlara itiraz edebilmektedir. ‘Mutlak iktidar yozlaştırır’ gerçeği belki de en somut spor dünyasında yaşanmaktadır. Passolig sonrası ortalama taraftar sayısı uygulamanın üstünden 2.5 yıl geçmesine rağmen uygulama öncesine göre düşüktür. Passolig ısrarı göstermektedir ki yandaşların rantı futbolseverlerin tribünleri doldurmasından daha önemlidir. Tek başına bu uygulama HAYIR demek için yeterli sebeptir” dedi.
Önceki gün Euroleague’deki derbide Dilmen’in açıklamalarına tepki göstererek tribünde döviz açan Fenerbahçe taraftar örgütlerinden Sol Açık yöneticisi, yeni anayasanın geçmesi halinde Türkiye futbolunun ve tribün gruplarının yıllardan beri yaşamakta olduğu problemlerin katlanarak artacağını söyledi.
‘TRİBÜNLERDEKİ BASKI VE ZULME KARŞI HAYIR’
İktidarın, futbolda Passolig’in ve onun uygulayıcısı şirket Aktif Bank’ın destekçisi ve organizatörü olduğunun altını çizen Sol Açık yöneticisi, “Ufacık bir hak alma mücadelesine bile sabredilmeyen, insanların baskı ve zor ile yıldırılmaya çalışıldığı bir ortamda, referandum sonucu ‘evet’ çıkıp tüm hukuk ve rejimin tek adama bağlandığı bir ülkede ona muhalif bir duruş gösteren taraftar grupları ve tribünlerin ne hal alacağını kestirmek güç değil. Eşit, özgür, laik bir ülke ve gelecek için; gericiliğe, faşizme, ötekileştirmeye ve tribünlerdeki e-bilet uygulaması adı altında yapılan baskı ve zulme Sol Açık olarak hayır diyoruz” şeklinde konuştu.