30 Ocak 2017 Pazartesi

Kadınlar Neden "Hayır" Dediklerini Anlattı..!

Hayır Diyen Kadınlar’ın çağrısıyla kadınlar bugün İstanbul Taksim Hill Hotel’de bir araya geldi. Kadınlar sırayla söz alarak, OHAL'de yeni anayasanın oylanacağı referandumda neden hayır diyeceklerini dile getirdi.
İstanbul Kadın Orkestrası’nın “İnadına İsyan İnadına Özgürlük” şarkısı ile başlayan toplantıda Hayır Diyen Kadınlar Koordinasyonu’ndan Rojda Yıldız “Eve kapatılmaya çalışılmamıza, sesimizin kısılmaya çalışılmasına rağmen biz ‘hayır diyen kadınlar’ olarak artık yeter diyoruz. Hayatımızla ilgi kararların bir kişide toplanmasına hayır diyoruz. Sesimizi kısmaya çalışan tüm uygulamalara hayır diyoruz” dedi.
“Bizi siyasetin nesneleri haline getirecek cinsiyetçi politikalara Hayır"
Açılış konuşması ardından “Hayır Diyen Kadınlar” deklarasyonu Burçak Görel tarafından okundu. Deklarasyonda şu ifadeler yer verildi:
“Bizler farklı inançlardan, farklı etnik kimliklerden, dinlerden, farklı cinsel yönelimlerden, farklı dillerden, farklı parti, sendikalar, kadın örgütlerinden, farklı şehirlerden belki de bugünün en büyük aciliyetlerinden olan iki hecelik bir kelimenin etrafında birleşmiş yüzlerce kadınız. Daha iyi bir yaşam için birbirine umut bağlayan kadınlarız. Milyon yıllık insanlık tarihinde var olma mücadelesinin her türlüsünü yaşayan kadınların bir ardılıyız. Tarih akıp gitti ancak bir kadınların kız kardeşlerimizden devraldığımız umut, direniş ve mücadele geleneğimiz hiç değişmedi. Değişmeyecek.
“Bugünse kadınlar olarak özgürlüğümüzün, özne olmamızın yolunu tıkayacak, kazanımlarımızı yok sayacak OHAL’e de, Anayasa’ya da, referanduma da hayır demek için politik bir özne olarak çıktık yola. Dişimizle, tırnağımızla, bin bir emek ve mücadeleyle elde ettiğimiz kazanımlara el konmasın, hayatlarımız bir adamın iki dudağı arasında olmasın tek adam rejimine HAYIR diyelim diye çıktık yola.
“Başkanlık sisteminin ne anlama geldiğini biliyoruz. Yasamanın, yürütmenin yargının tek adamın elinde toplanmasının siyasetin erkek yapısını nasıl besleyeceğini ve hayatlarımızı nasıl tehdit edeceğiniz biliyoruz. Bizler biliyoruz ki ‘O hal'de, Anayasada ve hayata geçirmeyi planladıkları tüm politikalarında toplumun erkek egemen yapısını, cinsiyetçi önceliklerini baştan aşağı dönüştürmeyi hedefliyorlar. Bunun için, bizim irademizi ipotek altına alacak, bizi siyasetin nesneleri haline getirecek cinsiyetçi politikalara karşı ‘Hayır’ diyoruz.”
“Kadınlar bir araya geldiğimizde önümüzde hiçbir güç duramaz.
“Bugün ‘Hayır’ sözünü yükseltmenin bilinci ve zorunluluğuyla çıktık yola. Çünkü bizi kapıda bekleyen tehlikenin farkındayız. Biz kadınlar bu tehlikenin ayak seslerini uzun zamandır duyuyoruz. OHAL denilerek kapattıkları kadın derneklerimizden, saldırdıkları kadın medyalarımızdan, eş başkan ve kadın milletvekillerinin tutuklanmasından, kadın temelli yerel yönetim alanlarına saldırılmasından, KHK’larla ihraç edilen, emekleri hiçe sayılan kadınlardan okuyoruz bugün bize başkanlık anlatan zihniyetin alt metnini. Son süreçte kat be kat artan taciz, tecavüz, kadına yönelik şiddet vakalarından, yine aynı şekilde artan kadın cinayetlerinden, trans cinayetlerinden, artan homofobi ve transfobiden biliyoruz bu sürecin biz kadınlar için ne anlama geldiğini.
“Ancak bugün Hayır Diyen Kadınların bildiği ve güvendiği bir şey daha var. Biz kadınlar bir araya geldiğimizde önümüzde hiçbir güç duramaz.”
“Açık Kürsü”den Notlar
Deklarasyonun okunmasından ardından birçok kadın açık kürsüde neden hayır dediklerini anlattı:
“Gün bir araya gelme günüdür”
CHP PM üyesi Canan Kaftancıoğlu, artık günün bizden olmayana haklı olduğumuzu söyleme günü ve bir araya gelme günü olduğunu söyledi. Kadınların mücadelesinin referandumda “hayır” oyunun güçlü çıkacağının kanıtı olduğunu ifade etti.
“Korkunun ecele faydası yok”
Oya Baydar, korkunun ecele faydası olmadığını ve ‘hayır’larımızın farklı amaçları olsa da birliğin bozulmaması gerektiğini dile getirdi. Sözlerini “Hep bir ağızdan ‘hayır’ demeyi ve hayırlara vesile olmasını gerçekten dilemek görevimizdir”diyerek bitirdi.
“Her yerde yaşamı özgürleştireceğiz”
HDP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi Prof. Dr. Beyza Üstün; tarlada, fabrikada, üniversitelerde, sokaklarda kadınlar olarak yaşamı özgürleştireceklerini dile getirdi. Üstün; ”Direnen, barış diyen, mücadele eden, yaşamları ve özlük hakları yok edilen arkadaşlarımıza sözümüz var. Biz her yerde yaşamı özgürleştireceğiz, meydanlar bizim"dedi.
Fabrikalarda direnen kadınların ‘hayır’ını duyurdu
Kanun Hükmünde Kararname ile işten atılan Betül Celep; “Fabrikalarda direnen kadınların, sendika için kendi hakları için aileleriyle, devletle, işverenle mücadele eden tüm kadınların 'Hayır'ını buradan duyuruyorum” diyerek kadınları Kadıköy’de başlattıkları direnişe destek olmaya çağırdı.
“Alevi kadınlar olarak ‘Hayır ’diyeceğiz”
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Örgütlenme Sekreteri Sevim Yalıncakoğlu ise “Biz Aleviler ve Alevi kadınlar olarak elbette ‘Hayır’ diyeceğiz. ‘Hayır’ demek için çok nedenimiz var ama bu defa başka toplulukları da göreceğiz. Biz Alevi kadınlar Ekin Van’larla birlikte olup ‘hayır’ diyeceğiz”dedi.
Barış Anneleri de ‘Hayır’ Diyecek
Barış Anneleri inisiyatifinden Güler Buğday, tüm zulümlere karşı hayır dediklerini ve diyeceklerini dile getirdi. Buğday;”Annelerin gözyaşları dursun istedik. Haksız bir savaşa kadın zulmüne kadın katliamlarına karşı ‘Hayır’ dedik ve ‘Hayır’ diyeceğiz.”sözleriyle hayır deme sebeplerini dile getirdi.
“Kadın cinayetleri ve çocuk istismarına karşı hayır”
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan Gülsüm Kav, kadın cinayetleri ve çocuk istismarına karşı hayır diyeceklerini belirtti. Daha pek çok kadının söz aldığı toplantı, Alamor Kadın Korosu’nun müzik dinletisi ile sona erdi. (ŞP/ÇT)