24 Ocak 2017 Salı

kadınlar hayır diyor..

‘Biz de buradayız’ diyen Nar Kadın Dayanışması’ndan referandum şarkısı: Ha ha ha hayır
Anayasa değişikliği için yapılacak referandumda ‘Hayır’ oyu vereceklerini açıklayan Nar Kadın Dayanışması, ‘Ha ha ha hayır’ başlıklı bir şarkı yayınladı.
Sosyal medya üzerinden paylaşılan şarkının videosunda, stüdyoda şarkıyı seslendiren kadınlara, kadın örgütlerinin düzenlediği eylemlerden görüntüler eşlik ediyor. Dayanışma, Barış Manço’nun ‘Nane Limon Kabuğu’ isimli şarkısının melodisinin üzerine ‘referandumda hayır’ temalı bir parça kaleme aldı: “Haydi hayır diyelim, bir güneş parlasın aman.”
Dihaber’e konuşan Ankara Nar Kadın Dayanışması’ndan Ayşegül Uçar, referandumda ‘Hayır’ oyu vereceklerini söyledi.
‘Ütopyamız neşeyle şekillensin’
“Bizler ‘adam’ rejimlerinden bıkmışken ‘tek adam’ rejimine geçiş istiyorlar” diyen Uçar, şarkıyı neden yaptıklarını anlattı: “‘Hayır’ı en güçlü sesimizle, kahkahalarımızla çoğaltmak, fetvalarına, tekmelerine, mırıldanmalarına karşı ‘Yeter be! Biz de varız, buradayız’ demek, bu karanlığa inat gökkuşağı bahçelerine ulaşmak için, sözümüzü, sesimizi, fikrimizi ve bu karanlığı aydınlığa çevirme cüretimizi göstermek adına böyle bir şarkı yapma ihtiyacı hissettik.”
Uçar, “İktidarın yarattığı distopyada hep nefret, ölüm ve acı var. Bizim hayat ütopyamız ise neşe ve birliktelikle, kadın dayanışmasıyla şekillensin istiyoruz” diye konuştu.
Teklif Meclis’ten ‘kavga dövüş’ geçt
‘Başkanlık sistemi’ni de içeren anayasa değişikliği teklifine ilişkin maddeler, Meclis’te kurulan komisyondan AKP ve MHP’lilerin işbirliğiyle 29 Aralık 2016’da geçmişti. Komisyona 21 madde olarak gelen teklif, 18 maddeye düşerken, değişiklik teklifi 9 Ocak’ta Meclis’te görüşülmeye başlamıştı.
Anayasa değişikliği teklifinin ilk turunda maddeler yedi gün içinde oylamaya sunulup kabul edilmişti.
18 Ocak tarihinde başlayan ikinci tur görüşmelerde ise, maddeler ve teklifin tümü yeniden oylanmış, görüşme ve konuşma yapılmamış, sadece değişiklik önergeleri ele alınmıştı.
Anayasa değişikliğinin ikinci turunda oylanan tüm maddeler yine AKP ve MHP’lilerin işbirliğiyle Meclis’ten geçmişti.
Maddelerin tümü üzerinde yapılan oylamada da kabul edilen teklif, referandum sürecine girmişti.