30 Ocak 2017 Pazartesi

Tüm dünya Trump'a 'müslüman' tepkisi verirken Erdoğan neden efendisine sessiz?

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın dünyayı ayağa kaldıran kararına tepkiler dinmiyor. Yeni ABD Başkanı Donald Trump, cuma günü imzaladığı yönerge ile ABD'nin göçmen programını 120 gün boyunca askıya almıştı.
Kararla Suriyelilerin ülkeye girişi süresiz olarak durduruluyor. Karar, aralarında İran ve Irak'ın da bulunduğu 6 Müslüman ülkenin yurttaşlarının ABD'ye girişini sınırlıyor. Karara dünyadan art arda tepkiler geldi, ancak Ankara sessiz..
İngiltere Başbakanı May, ABD Başkanı Trump'ın ülkeye gelen Müslümanlara yönelik engelleyici kararına tepki gösterdi.
İngiltere Başbakanı Theresa May, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve İçişleri Bakanı Amber Rudd'a, Amerikalı mevkidaşlarını arama talimatı gönderdi. Bakanlar, Trump'ın Orta Doğu ve Afrika'daki yedi Müslüman ülkenin halklarına vize yasağı getirme kararnamesine karşı tepkilerini ortaya koyacaklar.
Dışişleri Bakanı Johnson daha önce attığı tweet'te, 'insanları milliyetine göre yaftalamanın "ayrımcı ve yanlış" olduğunu' yazmıştı.
ABD'ye bir tepki de Kanada'dan geldi. Trump’ın mültecilere yasak getirdiği gün Kanada Başbakanı Trump sosyal paylaşım sitesi twitter üzerinden “Kanada’ya hoş geldiniz” (#WelcomeToCanada) etiketiyle “Zulüm, savaş ve terörden kaçanları, inançları ne olursa olsun Kanadalılar sizi memnuniyetle karşılayacaktır. Çeşitlilik gücümüzdür” şeklinde paylaşımda bulundu.
Trump'a tepki gösterenler arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel de bulunuyor. Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert açıklamasında "Başbakan Merkel, ABD hükümetinin göçmenlere ve belli ülkelerin vatandaşlarına karşı getirdiği giriş yasağını esefle karşılıyor. Merkel, terörizmle mücadelede gerekli olsa bile belli etnik kökenlerden ve inançlardan insanların şüphe altında bırakılmasının haksız olduğunu düşünüyor" dedi.
ANKARA SESSİZLİĞE GÖMÜLDÜ
Donald Trump'ın ABD'yi ayağa kaldıran, dünyadan tepkilerin yükselmesine neden olan kararı hakkında Türkiye hükümeti adına Ankara'dan resmi bir açıklama gelmiş değil.
Cuma günü alınan karar sonrası Ankara sessizliğe gömülürken tek açıklama CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'ndan geldi. Kılıçdaroğlu dün yaptığı açıklamada, "Bir ülkeyi, vatandaşlarını toptancı bir anlayışla terör şüphelisi olarak görmek çağdışıdır" ifadelerini kullanmıştı.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da bugün yaptığı açıklamada Erdoğan'a tepki gösterdi. "Her vesile ile Müslümanlıktan söz eden Tayyip Erdoğan'ın, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin üst düzey yöneticilerinin sessizliği düşündürücüdür" diyen Altay, "Hükümetin, Trump'ın son kararıyla ilgili tutarlı, onurlu bir tutum takınmasını beklemiyoruz" ifadelerini kullandı.
cumhuriyet