26 Ocak 2017 Perşembe

HDP, 'Hayır' kampanyası yürütenlere yönelik polis saldırılarını Meclis'e taşıdı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, ülke genelinde ‘Hayır’ kampanyası yürüten siyasi parti, dernek, STK ve gruplara yönelik polis baskılarıyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplandırılması isteğiyle soru önergesi verdi.
Emniyet güçlerinin referandumda “HAYIR” oyu verilmesine yönelik çalışma yapan gruplarına yönelik baskılarını ifade eden Ataş, bu tür baskıların referandum çalışmalarının eşit ve adil bir propaganda özgürlüğü içinde yapılamayacağı kaygısına yol açtığını belirtti. HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, önergesinin gerekçe kısmında şunları belirtti:
Nisan ayında yapılması planlanan anayasa referandumuyla ilgili birçok siyasi parti, dernek, STK ve platform referandum tavırlarını kamuoyuyla paylaşmışlardır. Kendi görüşleri doğrultusunda çalışma yapan parti, dernek, STK ve platformlar toplumsal yaşamın yoğun olduğu meydanlarda, caddelerde, sokaklarda kendi siyasi kampanyalarını örmektedirler. Ancak basına yansıyan haberlerde, referandumda “HAYIR” oyu verilmesine yönelik çalışma yapan grupların emniyet görevlileri tarafından tehdit edildiği, çalışmalarının engellendiği, bildirilerine el konulduğu ve gözaltına alındıklarına yönelik bilgiler yer almaktadır.
Tarafsız ve her kesimden yurttaşların güvenliğini ayrım gözetmeksizin sağlamak zorunda olan emniyet güçlerinin HAYIR kampanyası yürüten gruplara yönelik tavrı, kamuoyunda ayrımcı ve kolluk kuvvetlerinin tarafsız olmadığını yönünde iddialara neden olmaktadır. Polis güçlerinin bu tavrı, Nisan 2017 tarihinde yapılması planlanan referandum çalışmalarının eşit ve adil bir propaganda özgürlüğü içinde yapılamayacağı ve oy güvenliği açısından tehdit oluşturacağı kaygısına neden olmaktadır. HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplandırılması talebiyle, şu sorulara yanıt istedi:

SORULAR Kolluk kuvvetlerinin ‘HAYIR’ kampanyası yürüten gruplara yönelik takındığı ayrımcı ve keyfiyetçi tavırla ilgili, bakanlığınız tarafından açılan herhangi bir soruşturma var mıdır? Bakanlığınızın, kolluk kuvvetlerine ‘HAYIR’ kampanyalarının engellenmesi ve kampanya faaliyeti yürüten kişilerin izlenmesi yönünde bir talimatı var mıdır? Referanduma yönelik ‘HAYIR’ oyu vereceğini kamuoyuyla paylaşan kurum ve kişilere yönelik emniyet güçlerinin ayrımcı ve keyfiyetçi uygulamalarını engellemeye yönelik bir çalışma yapacak mısınız?
HAYIR kampanyası yürüten demokrasi güçlerine yönelik kolluk kuvvetlerinin bu ayrımcı ve keyfiyetçi tutumu, seçim süreci boyunca devam edecek mi? Eğer etmeyecekse; Bakanlığınız tarafından bu konuda şeffaf ve eşit bir kampanya yürütüleceğine ve HAYIR kampanyası yürütenlerin hedef alınmayacağına dair kamuoyunu bilgilendirici bir açıklama