29 Ocak 2017 Pazar

Kadınlar 'hayır' diyor..!

Anayasa değişikliğinin mecliste oylanıp referandum sürecinin başlaması üzerine kadınlar da harekete geçti ve referandumda neden hayır diyeceklerini konuşmak üzere bir araya geldi.
Taksim Hill Otel'de bir araya gelen Hayır Diyen Kadınlar (HayDiKadınlar) neden hayır dediklerini ve referanduma kadar neler yapacaklarını konuştu. Kadın Korosunun müzik dinletişiyle başlayan etkinlikte HayDiKadınlar Platformunun bildirisi okundu. "Biz kadınlar evden meclise, her alanda, tek adam yönetimine HAYIR diyoruz" denen açıklamada, yok sayılmaya, kadınların hayatının ve geleceğinin bir kişinin iki dudağı arasından çıkan söze bağlanmasına, başkanlık sistemine, yasama, yürütme ve yargı sisteminin, bütçe yetkisinin tek kişide toplanmasına ve en çok da savaşa karşı hayır diyeceklerini açıkladılar.
KADINLAR NEDEN ‘HAYIR’ DEDİKLERİNİ ANLATTI
Yüzlerce kadının katıldığı etkinlikte kadınlar tek tek söz alarak neden hayır dediklerini de açıkladı.
Yazar Oya Baydar, "Bu heyecan verici sesi meydanlara taşımalıyız" diye başladığı konuşmasına, "Korkunun ecele faydası yok, bu noktaya geldik, korkmadan sokaklarda olmalıyız" çağrısıyla devam etti. ‘Hayır’ kararının terörle bağdaştırılabileceğinin altını çizen Baydar, "Bizden terörist olmaz. Aksine mafya babaları ‘evet’ destekçisi olarak sahalara ineceğini açıkladı. Biz bu ülkenin en barışcıl insanlarıyız ve mahallelerde, sokaklarda tüm kadınlarla bir araya gelip ‘hayır’ı güçlendirmeliyiz" diye konuştu.
CHP Parti Meclisi Üyesi Canan Kaftancıoğlu da kadınların birlikteliğinin önemine vurgu yaparak diktatörlüğe karşı hayır deme çağrısı yaptı. Kaftancıoğlu, sandıktan hayır sonucu çıkacağına güvendiğini de belirterek "Asıl işimiz hayırdan sonra başlayacak" dedi.
"Yangın yerine çevrilen bu ülkede umut var, umut artıyor" diyen Çiğdem Aydın da "Laiklik ve sosyal devlet olmazsa kadınların kazandığı tüm haklar elden gidecek, bunun için reisliğe hayır diyoruz" diye konuştu.
‘HAYIR BİZE AZ GELİR, BİZİM İŞİMİZ DAHA DA BÜYÜK’
"Biz yaşamı özgürleştirmek için bir aradayız" diyen Akademisyen Beyza Üstün, "Hayır bize az gelir, bizim işimiz daha büyük, biz yaşamı özgürleştireceğiz. Reisliğe de başkanlığa da hayır diyeceğiz" dedi.
Yazgülü Aydoğan, "Bizi ayrıştırmak için yapılan referandum bizi ‘hayır’da birleştirdi" derken, Yurdagül Erkoca da kadınların tüm farklılıklarını bir kenara bırakarak ‘hayır’da birleşmesi çağrı yaptı.
Yazdığı kitap nedeniyle 6 yıl hapis cezası verilen Gazeteci Arzu Demir "Son 1 yıldır yaşadıklarımız bile hayır demek için yeterli. Hakikati gizlemeye, bizim itiraz etmemize engel olmaya, bizi pişman etmeye çalışıyorlar. Ama biz gazeteciler olarak sarayın basın danışmanı olmayacağız. Kadınların ‘hayır’larını yazmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
‘KADIKÖY'DE KHK'LERE KARŞI BİR KADIN DİRENİŞİ YEŞERİYOR’
KHK ile işten atılan ve Kadıköy'de günlerdir direnişe devam eden Betül Celep de "Kadıköy'de KHK'lere karşı bir kadın direnişi yeşeriyor" diyerek tüm kadınları OHAL ve KHK’lere karşı birlikte mücadeleye çağırdı. Betül Celep, ayrıca "Tüm baskılara karşı Gebze'de, Tuzla'da, Çorlu’da, sanayi bölgelerinde asgari ücretle geçinmeye çalışan, sendiklaşma mücadelesi veren işçi kadınların ‘hayır’ını duyuyorum ve taşıyorum" diye konuştu.
Alevi Bektaşi Federasyonu Kadın Komisyonu adına konuşan Sevim Yalıcakoğlu ise Alevi kadınların hayır diyeceğini vurgulayarak, "Yök edilen, katliama uğrayan, kadınlar ve kız çocukları için hayır diyeceğiz" diye konuştu.
"Sizi görünce barışa olan umudum artıyor" diyen Barış annesi Güler Buğday, "Haksız savaşa, kadın katliamına, kadınların bedeninin teşhir edilmesine hayır diyorum. Bütün kadınları da acı çeken annelerin sesinin duyulması için hayır demeye davet ediyorum" diye konuştu.
‘EKMEK VE GÜL KADINLARIN SESİ OLMAYA DEVAM EDİYOR’
Ekmek ve Gül adına konuşan Gizem Örnek de OHAL ve KHK’lerle basının sesinin susturulma çabalarına karşı Ekmek ve Gül olarak kadınların sesi olmaya, kadınların sözünü taşımaya devam ettiklerini vurgulayarak hayır diyen kadınlar olarak hayır deme sebeplerini tüm kadınlara anlatma, her alanda kadınlarla bir araya gelme çağrısı yaptı.
"Hayırları paylaşmak umudu paylaşmaktır" diyen Zeynep Torunbay ise, "Kadınlar hep umuttan yanadır, barıştan yanadır. Bu yüzden eminim ki kadınların tercihi hayır olacak" diye konuştu.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav da 'hayır'ın önde olduğunu ama kadınlar arasında daha da önde olduğunu vurgulayarak "Siyasete geri adım attırabilen sadece kadınlar oldu. Şimdi önümüzde daha karmaşık bir süreç var ama bunu da başaracağız. Hayır diyeceğiz" dedi.
Hayır Diyen Kadınlar, bu etkinliğe katılacak olan HDP Milletvekili Hüda Kaya'nın gözaltına alınmasına tepki gösterdi.