20 Ocak 2017 Cuma

İşçiye her zaman OHAL: Her şeyi göze alarak yola çıktık

ABB Elektrik, Kartal ve Dudullu fabrikalarında çalışan 500’e yakın işçi greve kararlılıkla çıktı. ABB’nin Kartal’da bulunan fabrikasında 200’e yakın işçi greve çıkarken, Dudullu fabrikasında 250’den fazla işçi greve katıldı. Dudullu’da polis TOMA ile yığınak yaparken, Kartal’da Evrensel’e konuşan işçiler “Üzerimize düşen görevi onurumuzla sürdüreceğiz” dedi.
ABB işçileri Kartal’da bulunan fabrikada binasından, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “İşgal, grev, direniş” sloganlarıyla çıktı. Sık sık, “İşgal, grev, direniş”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atan işçilere yoldan geçen araçlar da kornalarıyla destek verdi. Burada konuşan Birleşik Metal-İş Merkez Yöneticisi Hami Baltacı, “Kazanana kadar teslim olmayacağız. Oyunlara, engellemelere karşı tek yürek cevap verdik. Birilerinin önüne yatanlar bir kez de işçiler için karar alsınlar. Oy verip seçtiklerimiz sermayeye kul köle oldular” diye konuştu. Grev, fabrika önünde grev halayıyla sürdü.

İŞÇİYE HER ZAMAN OHAL

Greve kararlılıkla çıkan işçiler ise Evrensel’e şöyle konuştu:
“Herşeyi göze alarak yola çıktık. OHAL olmasa da işçiye her zaman OHAL var. Yasağı göze alarak, gerekirse bir kuruş zam almadan mücadelemize devam edeceğiz. Biz üzerimize düşen görevi onurumuzla sürdüreceğiz. Taslağımızı açıklarken dolar ne kadardı şimdi ne kadar? Biz değişiklik talep etmedik. Bizim saat ücretimize istediğimiz zam 1 dolar bile değil.”

EMİS DAYATMASI KABUL EDİLEMEZ

ABB Dudullu fabrikasında sabah 9.30’da fabrika içinde toplanan işçiler de “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Grev hakkımız engellenemez”, “İnsanca yaşam, insanca ücret”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarıyla fabrikadan toplu çıkış yaptı. Bu esnada fabrika özel güvenliği, işçileri engellemeye çalıştı.
İşçiler, “Bu iş yerinde grev var” pankartını fabrikaya astı. Burada konuşan Birleşik Metal-İş Genel Merkez Yöneticisi Seyfettin Gülengül, “EMİS dayattığı koşullarda ısrar etti. Halbuki daha önceki grev döneminde MESS’ten ayrılarak EMİS’i kuranlar ‘İşçilerimize grev yaptırmayacağız, uzlaşacağız’ demişti. Grev yasaklansa da üretimin olmayacağını buradan ilan ediyoruz. Herkes de bunu bilsin ki fabrikayı da terk etmeyeceğiz, grev silahımızdan da vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu.
DİSK’e bağlı sendikalar Cam Keramik-İş Genel Başkanı Birol Sarıkaş ve Genel Sekreter Ergin Ay ile Gıda-İş Genel Sekreteri Levent Gökçek, Emek Partisi MYK Üyesi Metin İlgün ve partililer de greve destek ziyaretinde bulundu. Fabrika önünde yapılan TOMA ve sivil polis yığınağı dikkat çekti.