10 Ağustos 2017 Perşembe

‘ÇOCUK VE YAŞLILAR DAHİL HORTUM VE DEMİR ÇUBUKLARLA İŞKENCE YAPILDI’..!

Hakkari’nin Şemdinli ilçesi Şapatan köyünde işkenceye maruz kalan köylülerle görüşen Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyeti raporunu açıkladı. Şapatan’a giden HDP heyetinden Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan ve PM üyesi Özgür Zeydanoğlu, hazırladıkları ön raporu Van’daki Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde düzenledikleri basın toplantısıyla açıkladı.
HDP’nin ön raporunda Şapatan’da 5 Ağustos’ta yaşanan işkenceye ilişkin şu bilgiler verildi:
- 5 Ağustos günü güvenlik güçleri tarafından operasyon amaçlı köy kırsalına çok sayıda güvenlik gücü konuşlandırılmış aynı günün sonunda ve 6 Ağustos günü saat 01.00 sıralarında Şapatan köyünün merkez mahallerinin üst kısımlarında bir çatışma yaşanmış, daha sonra valilik tarafından yapılan açıklamaya göre bu çatışmada bir özel harekat polisi yaşamını yitirmiş, bir güvenlik görevlisi de yaralanmıştır. Bu çatışma sonrasında özel harekat polisleri tarafından özellikle Şapatan köyü Merkez Mahallesi’nde bir çok eve operasyon düzenlenmiş, gece 01.00-01.30 saatleri arasında düzenlenen bu ilk operasyonda çoğunluğu HDP eski yöneticisi ya da üyesi olan 6 kişi darp ve işkence ile gözaltına alınmıştır.
Çocuk ve yaşlılar dahil herkese darp, taciz ve ağır hakaretler
- Köyde yapılan bu ilk operasyonda çalınan tüm evlerin kapısı zamanında açıklamasına rağmen kapılar açılır açılmaz, evde bulunan tüm bireylere ağır hakaretlerde bulunulmuş, 90 yaşındaki kadınlardan 6 yaşındaki kız çocuklarına kadar tüm bireyler darp edilmiş, özellikle kadınlara dönük sözlü taciz ve ağır hakaretlerde bulunulmuş. Silah dipçileri ve farklı araçlarla edilmiştir. İlk operasyon sırasında gözaltına alınan 6 kişi birçok yaraları olmasına rağmen yaklaşık 4 saat merkez cami yakınlarına bekletilmiş, üstlerine basılarak ya da kaba dayaktan geçirilerek işkence edilmiştir.Yaralı şekilde zırhlı araçlarda üst üste yığıldılar
- Yürütülen bu ilk operasyondan sonra 04.30-07.30 saatleri arasında Şapatan köyü Bêtu ve Meydan Mahallesi’nde yeni operasyonlar yürütülmüş, yapılan bu baskınlarda benzer şekilde bazı evlerin kapıları ve camları kırılmış, baskın yapılan evlerde neredeyse tüm bireyler ağır hakaretlere ve işkenceye maruz kalmıştır. Tüm bu uygulamalar sonucunda yüze yakın kişi dayak ve işkenceden geçirilmesine rağmen toplamda 36 kişi gözaltına alınmıştır. Birçoğu yaraları olmasına rağmen zırhlı araçlarda üst üste yığılarak İlçe Emniyet Müdürlüğü götürülmüş. Emniyet Müdürlüğü girişinde ve daha sonra içerisinde de bu 36 kişi yaklaşık bir saat boyunca cop, silah dipçiği, paspas sapı, kısa kesilmiş hortum ve zaman zaman demir çubuklarla işkenceye maruz bırakılmış, daha sonra ilçe emniyette görevli polislerin müdahalesi ile 36 kişi nezarete alınmış, gözaltında tutulanların nezarete alınması ile işkence son bulmuştur.
Doktordan hakaret ve polise ihbar
- Aynı gün gözaltında bulunan 36 kişiden çoğunluğu genç yaşta olan 20 kişi hiçbir işlem yapılmadan ve herhangi bir doktor raporu alınmadan serbest bırakılmış. Serbest bırakılanlardan dayanılmaz ağrıları olan Bünyamin Atahak, Şemdinli Devlet Hastanesi’ne tedavi olmak ve darp raporu almak üzere gitmiş, ancak hastane de görevli olan Elif Ç. adındaki kadın doktor, raporunda ‘Siz Şapatan köyündensiniz siz teröristsiniz’ diyerek hasta tedavi edilmemiş, hatta polisler aranarak tekrar gözaltına alınması sağlanmıştır. Daha sonra aynı doktora darp raporu almak ve tedavi için gelen diğer mağdurlarda aynı gerekçe ile geri çevrilmiş, ‘Canı yanan can yakar’ denilerek işkence savunulmuştur.
- Tüm bu yaşananlar medya ve sosyal medyada görüldükten sonra gözaltında tutulan 16 kişi 7 Ağustos günü öğleden sonra serbest bırakılmış, Cumhuriyet Savcılığı’nın müdahalesi sonucu Devlet Hastanesi’nden kısmen de olsa darp raporu verilmeye başlanmıştır
Hakkari Valiliği’nin açıklamasında inkar
- Heyetimizin Şapatan köyüne yaptığı ziyaretten hemen önce alelacele yapılan Hakkari Valiliği açıklamasında, işkence ve hakaret inkar edilmeye çalışılsa da, heyetimizin olaydan 3 gün sonra gerçekleştirdiği ziyarette, aradan geçen zamana rağmen tüm mağdurların bedenlerindeki yara izleri açık bir şekilde görülmektedir. Tüm izler belgelenmiştir. Hatta mağdurların köy meydanında tutulduğu yerlerde kan izleri bile korumamıştır.
Özel harekat polislerinden düşmanca tavır
- Heyetimizin bir günlük çalışması sırasında mağdurlar ve tanıklar ile yapılan görüşmelerde, ilçede bulunan özel harekat polisinin halka karşı düşmanca tavırlarının yoğunca gözlemlendiği tespit edilmiştir. İlçe merkezinde yakın zamanda zırhlı araçların kasıtlı yaptığı birçok araç kazasının yaşanması ve bir çok hareket olayının gerçekleştiği tanıklar ile toplumda beyan edilmiştir.
- Heyetimizin çalışma kapsamında ilçe kaymakamı ve cumhuriyet savcısı ile yapmak istediği görüşmeler, yetkililerin olumsuz tavrı ile gerçekleştirilememiştir. Devlet Hastanesi Başhekimi ile yapmak istediğimiz görüşmede, Başhekim yerinde olmaması nedeniyle, başka bir doktorla yapmış dolayısıyla verimli olmamıştır.

HDP, Şapatan’daki işkenceye ilişkin ayrıntılı raporunu ise önümüzdeki günlerde açıklayacak.