10 Ağustos 2017 Perşembe

HDP’Lİ BEŞTAŞ: CEZAEVLERİ İŞKENCE MERKEZLERİNE DÖNDÜ..!

Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan kadın tutuklulara yönelik işkence iddiaları üzerine cezaevinde incelemelerde bulunan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin sürdüğü Musa Anter Barış Parkı’nda basın toplantısı düzenledi. Nöbet alanını ‘yarı açık cezaevi’ diye niteleyen Beştaş, cezaevlerinin işkence merkezlerine döndüğünü söyledi.
‘Cezaevlerinden korkuyorlar’
Cezaevinde açlık grevi eylemlerini sürdüren akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın durumuna dikkat çeken Beştaş, şunları söyledi: “Açlık grevindeler, ölüm sınırına dayanmasına rağmen isimlerinin söylenmesi yasaklandı. Böyle bir uygulama hiçbir yerde görülmemiştir. Buraya gelirken bir yurttaş vicdan ve adalet dediği için darp edildi. Bu suç olabilir mi? Başta eş genel başkanlarımız, tutuklu gazeteciler ve belediye eşbaşkanları düşünce suçlusudur. Nedir korkuları? Herkesten korkuyorlar, dışarıdakilerden korkuyorlar cezaevine dönüştürdüler. Kendi iradeleri ile dışarı çıkamazlar, ailelerini göremezler, telefon açamazlar, dört duvar arasında olmalarına rağmen deli gibi bir korku duyuyorlar. Korktukça saldırıyorlar. Korku onların sonunu da yaklaştırıyor.”
‘Elbise insanın kimliğidir, hafife almayın’
“Tek tip elbise” uygulamasının cezaevlerinde artan baskı ve işkencelerden bağımsız olmadığını dile getiren Beştaş, “Erdoğan Guantanamo’yu örnek verdi. Herkesin mahkum ettiği Guantanamo’yu örnek vererek tek tip elbiseyi getirmeye çalışıyor. Adalet Bakanı hemen harekete geçti ve bunu uygulamaya geçirmeye başladıklarını söyledi. Hızla tek tip elbise üretimine başladılar. Bunun adı tek tip elbise ile var olan işkenceyi ağırlaştırmaktır. Elbise insanın kimliğidir. Tek tip elbiseyi hafife almayalım. Direnişlerde ve karşı çıkışlarda birçok insan yaşamını yitirdi. Bu uygulama defalarca tarihin çöp sepetine atıldı. Türkiye’de tek bir yargıç var. Yargı tarafsız ve bağımsız değil. Karar veriyor, ‘Demirtaş teröristtir’ diyor, karar veriyor ‘Nuriye ve Semih teröristtir’ diyor, karar veriyor Guantanamo’yu uygulaması için harekete geçiliyor” diye konuştu. ‘Çiller ve Evren’in yeni versiyonu AKP genel başkanıdır’
Şapatan köyünde işkence uygulamaları ve cezaevlerinde artan baskı ve işkencelerin sistematik hale dönüştürüldüğünün altını çizen Beştaş, şunları ifade etti: “İşkence uygulamalarının Tansu Çiller ve Kenan Evren uygulamalarının yeni versiyonu AKP Genel Başkanı’dır. Onların adı zulüm ve işkence ile anılıyorsa, bunlarında kurtuluşu yok. HDP milletvekillerine her gün başvuru geliyor. Bunların hiçbiri gerçek dışı değil. Avukat arkadaşlarımızın görüşme ve tespitlerinde hepsini doğruluyor. Patnos L Tipi Cezaevi’nde, Van T Tipi’nde ciddi baskıların olduğunu biliyoruz. Biz Vicdan ve Adalet Nöbeti tutarken, Şapatan’da işkence uygulanıyor. Van T Tipi’nde ağır işkenceler üzerine cezaevi yönetimi ile görüşme gerçekleştirdik. Ağır işkencelerin uygulandığını, saldırıların olduğunu ve yaralıların olduğunu, Elazığ T Tipi Cezaevi’nde de baskı ve saldırılar devam ediyor.”
Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 24 kadın tutuklu gardiyanlar tarafından darp edildiği aktaran Beştaş, “Saray Belediyesi Eşbaşkanı darp ediliyor. 4 yaşındaki Nudem, cezaevinde darba maruz kalıyor. Şapatan’da 87 yaşındaki anneye işkence, cezaevinde 4 yaşındaki çocuğa da işkence. Tarsus, Silivri, Ordu ve Kırıklar cezaevlerinde çıplak arama, disiplin cezaları, avukat ve iletişim yasakları, koğuş aramaları, Türkçe dışında konuşma yasakları ve su kotası konuluyor” diyerek cezaevlerinde ki uygulamaları sıraladı.‘Cezaevleri direnenlerin tarihidir’
Tedavi edilmeyen hasta tutukluların durumuna da değinen Beştaş, şöyle devam etti: “Türkiye’nin kangrenleşmiş bir diğer meselesi ise hasta tutsak meselesidir. İHD’nin verilerine göre 357 hasta tutuklu tedavi edilmiyor, ölüme terk ediliyor. Devlet hasta tutukluların ölümünü bekliyor. Türkiye’de cezaevleri kanayan bir yara, sistematik işkence var. Toplama kampına dönüşmüş durumda, tek tip elbise ile işkence derinleştirilme hedefleniyor. Cezaevleri baskıların değil, direnenlerin tarihidir.”
‘İşkenceden haberdar mısınız?’

Adalet Bakanı’na seslenen Beştaş, “İşkence yapanlar korunuyor, ceza almıyor, ödüllendiriliyor, bilginiz var mı? Sizin denetiminizde olan, henüz hapis cezası bile almayan tutuklulara yönelik uygulamalara ilişkin ne zaman konuşacaksınız? Her gün soru önergesi veriyoruz. İşkencelerden haberdar mısınız? Bunun büyük suç olduğunu bilmenizi istiyoruz. Sessizliğinizi bozun ve gereğini yapın. İşkenceye tam tolerans mı diyorsunuz? İşkenceyi insanlığa ve Türkiye yurttaşlarına kabul ettiremeyeceksiniz. İnsanlık suçudur, zaman aşımına tabi değildir. Bugün değilse, yarın. 50 yılda geçse sorumlular hesabını yargı önünde verecektir” diye belirtti.