1 Ağustos 2017 Salı

Zırhlı Mercedes’li Din Adamı ve Skandalları..!

Diyanet İşleri’nin en fazla tartışılan başkanlarından biri olan Mehmet Görmez 31 Ağustos itibarıyle görevini bırakarak emekliye ayrıldı…7 Yıldır bu görevi yürüten Görmez’in kariyerini bitiren15 Temmuz’la ilgili AKP’nin çoğu açıklamalarını çürüten, 15 temmuz gecesi 22:40’ta Hakan Fidan’la MİT’te olması ve “Darbeyi eşim haber verdi” açıklamasıydı… Görevden ayrılmasında bu detay zikredilmesede görevi boyunca uzun yıllar konuşulacak skandallara imza attı. 1 milyonluk zırhlı Mercesdes makam aracı, Gezi Direnişi sırasında Dolmabahçe Camii’nde yaşananlarla ilgili skandal açıklamaları ve Diyanet’in “Babanın şehvetle kızını öpmesi ya da şehvetle ona sarılmasının nikâha bir etkisi yoktur” fetvası en akılda kalanları.
İşte Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in 7 yıllık görev süresince çok tartışılan skandalları;
1 milyonluk zırhlı makam aracı
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, AKP Genel başkanı ve dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan’ın hediye ettiği 1 milyon liralık zırhlı Merceds’i çok konuşuldu. Zırhlı Mercedes’in fiyatı da uzun süre saklanmaya çalışıldı. Erdoğan aracın değerini 330 bin lira olarak açıklasa da gerçek değerinin1 milyon 006 bin 641 lira 64 kuruş olduğu ortaya çıkmıştı.
“İbret olsun diye iade edeceğiz” dedi ama…
Mehmet Görmez ‘1 milyonluk makam aracı’ tartışmalarının sorulması üzerine “Araç kesinlikle zırhlı değil. İbret-i alem olsun diye o aracı iade edeceğiz” dedi. İddiaların bir algı operasyonuna dönüştürüldüğünü söyleyen Görmez, “Bir kurumun ve o kurumun başındaki insanı itibarsızlaştırmak için bir araç olarak kullanıldı. Bunu gördüğüm an benim için o araç bir mezara dönüştü. Ben bir gün daha o araca binmedim” ifadelerini kullandı. Ancak Erdoğan da devreye girince “benim için mezara dönüştü” dediği o zırhlı Mercedes’i görevi bırakana kadar kullandı.
Gezi Direnişi’ndeki yalanları da unutulmadı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Görmez Gezi Parkı Direnişi sırasında göstericilerin Dolmabahçe’deki Bezm-i Alem Camii’ne girdiği ve bu camide yaşananlarla skandal bir açıklama yapmıştı. Erdoğan’ın ısrarla söylediği ve daha sonra gerçeği yansıtmadığı anlaşılan “camide içki içtiler” sözlerine destek veren Görmez şu açıklamayı yapmıştı;
“Yaşananları an be an izledim”
“3 gün içerde yaşananlar an be an kameralar kaydetmiş vaziyette. Dış kameralar kırıldığı için dışardan görüntü yok. Ancak iç kameralarda her şey kaydedilmiş. Ayrıca orada görevli din görevlileri, temizlik görevlileri ve şahitler dinlendi. Çok mufassar bir rapor ortaya çıktı. Artık konuşabiliriz”
“Camiide herhangi bir müslümanın kabul edemeyeceği davranışlar var”
“Hasbelkader bu cübbeyi giymiş bir din hizmetkarı olarak herhangi bir olayda suçu ne olursa olsun dini rengi ırkı ne olursa olsun bir insan can havli ile yaralı olarak bir mabede sığınırsa o bize Allah’ın emanetidir. 3 günlük kamera kayıtları bizim elimizdedir. Sadece yaralılar yok, sadece masum olarak oraya sığınanlar yok Herhangi bir müslümanın kabulr edemeyeceği başka davranışlar da var.Onların bir kısmını doğrusu paylaşmayı zayih kabul ettik.”
Görmezin açıklamalarının ardından orataya çıkan görüntüler Görmez’in yalan söylediğini ortaya çıkardı.
“Babanın öz kızına şehvet duyma” fetvası
Görmez döneminde Din İşleri Yüksek Kurulu Dini bilgilendirme Platformu inanç, ibadet, ahlak ve sosyal hayat ile ilgili güncel fetva ve kararları sitesine yöneltilen “Bir babanın öz kızına duyduğu şehvet, karısıyla olan nikâhını düşürür mü?” sorusuna Diyanetin fetva birimi, cevapsız bırakmak ya da soranla ilgili suç duyurusunda bulunmak yerine, soruyu dini açıdan yanıtladı. Fetva biribi cevabında ,“Babanın şehvetle kızını öpmesi ya da şehvetle ona sarılmasının nikâha bir etkisi yoktur” ve “Babanın kızını kalın elbiselerden tutarak ya da vücuduna bakıp düşünerek, şehvet duyması, bu tür bir haramlık oluşturmaz. Ayrıca kızın, 9 yaşından büyük olması gerekir” gibi ifadeler kullanıldı.
Önce Fetva siteden çıkarıldı, sonra site kapatıldı
Fetvanın tartışmalara neden olması nedeniyle Diyanet önce fetvayı internet sitesinden kaldırıldı daha sonra da siteyi tamamen kapattı. yapılan açıklamada haberler gerçeği yansıtmıyor denildi.
Diyanet’in açıklaması şöyleydi:
“Bugün bazı internet sitelerinde Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı Dini Bilgilendirme Platformu’na dayandırılarak verilen ifadeler ve bu çerçevede metinde yer alan akıl ve ahlaktan yoksun görüşler Din İşleri Yüksek Kurulumuza ve Başkanlığımıza isnat edilemez”
Diyanet IŞİD’cileri misafir etti
Mehmet Görmez döneminde Diyanet’in vukuatları bunlarla da sınırlı kalmadı… İstanbul’a gelen IŞİD militanlarının Diyanet’in fatih’teki misafirhanesinde kaldıkları ortaya çıktı. Diyanet olaydan haberi olmadığını açıkladı.
Sonunu getiren darbe gecesi Hakan Fidan’la toplantısı ve darbeyi eşinden öğrendiği açıklaması mı?
Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, 15 Temmuz akşamı MİT’te yaşananları, “O gece MİT’e gelen telefon” yazısında anlatmıştı. Saat 22.00 sıralarında gelen bir telefon üzerine Hakan Fidan’ın apar topar yemekten ayrıldığını belirten Selvi, Görmez ise sığınağa alındığı bilgisini paylaştı. Tam o sırada Mehmet Görmez’in eşinden telefon geldiğini belirten Selvi, sonrasına ilişkin şunları yazmıştı:
“Hatice Hanım ‘Mehmet darbe oluyor’ dedi. Bir çırpıda, İstanbul’dan Cumhurbaşkanlığı’ndaki bir görevlinin eşinin aradığını, ‘Buranın etrafını sardılar, darbe oluyor’ dediğini aktardı.
…Cumhurbaşkanı’nın darbeyi Ziya enişteden öğrenmesi gibi, MİT’teki Diyanet İşleri Başkanı da darbeyi eşinden haber almış ama inanmamıştı.”
Selvi, Görmez’in MİT’e ait bir zırhlı araçla yerleşkeden ayrıldıktan sonra, camilerden salalar okunması talimatı verdiğini, ilerleyen saatlerde ulaşmayı başardığı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan da onay aldığını ifade