16 Eylül 2017 Cumartesi

ABD’de siyah katili polis serbest, sokaklar yanıyor: Adalet yoksa barış da yok..!

ABD’de Missouri eyaletinin St. Louis kentinde siyah bir genci öldüren beyaz bir polis memurunun davadan beraat etmesiyle halk sokağa çıktı. Cuma akşamı başlayan eylemlerde 23 kişi gözaltına alınırken, olaylarda dokuz polisin de yaralandığı bildirildi.
Polis sahte delil yaratmaya çalışmıştı
Eski polis memuru Jason Stockley, 2011’in Aralık ayında 24 yaşındaki siyah Amerikalı Anthony Lamar Smith’i araç kovalaması sonrası silahla vurarak öldürmekle suçlanıyordu. Davaya bakan savcılık olay sonrasında Smith’in üzerine silah yerleştirdiği ve söz konusu silahta sadece polisin DNA’sının bulunduğunu belirtmişti.
“Adalet yoksa barış da yok”
Ellerinde “Adalet yoksa barış da yok” yazılı dövizler taşıyan yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüş sonrası gece saatlerinde kitle belediye başkanını evinin önünde toplandı. Eylemciler belediye başkanının evine saldırarak camlarını kırdığı, boya fırlattığı görüldü. Öte yandan eylemciler kentin birçok yerinde Amerikan bayrağı yaktı.
Bu, bölgede yaşanan ilk ırksal çatışma gerginliği değil. Missouri’nin Ferguson kentinde 2014’ün Ağustos ayında beyaz bir polis memurunun 18 yaşındaki Michael Brown’ın katletmesi sonrası kentte iki hafta süren, hatta başka eyaletlere de sıçrayan eylemlere neden olmuştu.
Brown’ın babası eski polis memurunun beraat etmesi sonrası yerel televizyon kanalına konuştu ve “Sizler bunun doğru olmadığını biliyorsunuz ama bize bunu yapmaya devam ediyorsunuz. Bir fare, çöp, sokak köpeğiymişiz gibi, sizin için hiçbir şey ifade etmiyormuşuz gibi bunu bize yapmaya devam ediyorsunuz. Hepimiz bundan bıktık” dedi.

Kentin bazı bölgelerinde ise siyah grupların ellerinde tam ve yarı otomatik silahlarla dolaştığı bildirildi.