14 Eylül 2017 Perşembe

Savaşları Çıkaranlar Çocuklar Değil..!

”Yeryüzünde bir tek çocuk dahi acı çekiyorsa Tanrı yoktur”
Dostoyevski
UNICEF verilerine göre dünyadaki çocukların dörtte biri savaş,kriz ve doğal afetlerin etkilediği ülkelerde yaşıyormuş…evet savaşları çıkaranların çocuklar olmadığı kesin,lakin en ağır faturayı ödeyenin onlar olduğu da bir gerçek.
Orta Doğu ve Kuzey Afrika da çocuklar sürekli savaşın ve çatışmanın ortasında yaşam savaşı veriyorlar..eğitim yok,çoğunun evleri yok,açlık yanıbaşlarında,sağlık hizmetleri sıfır.
Haksız savaşların nedeni tabiki enerji kaynakları ve elmas…projenin adı ne olursa olsun,emperyalistler kime özgürlük yada eşitlik dağıtacağını söyleselerde,kime bağımsızlık yada devlet kurma vaadinde bulunsalarda,üzerini örtemedikleri tek gerçek bölgenin sömürüsü ve talanı üzerine kurulu…üzerini örtemedikleri diyorum çünkü bunun böyle olduğunu yadsıyan ne ortaokul çocuğu,ne dayı ne emmi,ne de teyze kalmış.Beslendikleri tek şeyde yüzyıllardır etnik köken,milliyetçilik ve mezhep ayrılıkları…ye ye bitmeyen pasta gibi mübarek kavramlar..!!!!
Halklar dağınık,örgütsüz,acı,yokluk ve sefalet içinde,kayıplarına ağlamaktan göz pınarları kurumuş..ama bir şekilde emperyalizmden medet ummaya devam edildiği sürece bu durum değişmeyecek.Emperyalist savaştan ve krizden kaçış yok…diyeceksiniz kitleler halinde kaçıyorlar..olan gene çocuklara oluyor,evlerinden uzağa gidiyorlarda cennete gitmiyorlar ki…!!!!
Giderken ölüyorlar…varırlarsa gittikleri yerlerde başka bir talana yakalanıyorlar,ucuz işgücü,sağlıksız koşullar,organ mafyası,tecavüz ve aşağılama ve yine öteki olmalar….
Tabi en önemlisi işin psikolojik boyutu…erken yaşta yoğun stresle karşılaşan çocuklarda kaygı,öfke,korku yerleşik bir duygu biçimi halini alıyor ve sürerse beyin kendini koruma altına alma adına küçülüyor ve verimsizleşiyor.

Sonuç olarak savaş ortamı olsun olmasın halkların hiçbir güvenceleri yok.Ancak kurulacak antiemperyalist cepheler bu kıyımları azaltabilir yada bir süreliğine durdurabilir.Bence insan ırkınıda koruma altına almanın zamanı geldide geçiyor..zira sadece sömürü ve talana dayalı kapitalist-emperyalist sistem tüm dünya halklarını tehdit ediyor..ellerindeki nükleerleride anımsarsak.Ya halklar suni ayrımları bertaraf ederek cepheleşecek yada emperyalizm veya ekolojik çöküş insan ırkında ciddi bir yokoluş ve travma yaratacak.