2 Nisan 2010 Cuma

Ankara'da saldırıya İstanbul'dan öfke



Foto: Ankara'da saldırıya İstanbul'dan öfke

Ankara'da TEKEL işçilerine yapılan saldırı, İstanbul'da kitlesel bir eylemle protesto edildi. KESK Şubeler Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen kurumlar, AKP Hükümetini uyardı. Eyleme Türk-İş katılmadı.

KESK İstanbul Şubeler Platformu'nun çağrısıyla çok sayıda siyasi parti ve demokratik kurum, Türk-İş İstanbul Bölge Temsilciliği önünde bir araya geldi.

TEKEL işçilerine Ankara'da yapılan saldırıyı protesto etmek için bir araya gelen yaklaşık 2 bin 500 kişi, buradan Taksim Meydanı-İstiklal Caddesi güzergahını takip ederek Galatasaray Meydanı'na kadar yürüdü. Eylemde sık sık "İşçiye uzanan eller kırılsın", "Her yer TEKEL, her yer direniş", "Ne 4/B, ne 4/C; herkese güvence", "1 Mayıs'ta Taksim alanındayız" sloganları atıldı. Eyleme KESK'e bağlı sendikaların yanı sıra ESP, TKP, ÖDP, SDP, SODAP'ın da aralarında bulunduğu siyasi partiler, demokratik kurumlar katıldı. Eylemde Türk-İş'e bağlı herhangi bir sendika ve yöneticinin bulunmaması dikkat çekti.

1 Mayıs'ta alanlardayız, 26 Mayıs'ta hayatı durduracağız

Galatasaray Meydanı'nda basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü Nebat Bükrek okudu. Bükrek, "Bugünkü saldırıda amaç, işçilerin ve emekçilerin moralini bozmak, mücadele ve direniş isteklerini kırmaktır. AKP iktidarı şunu çok iyi bilmelidir ki, ne saldırdığı KESK üyeleri ne de demokratik haklarını engellediği TEKEL işçileri, mücadelelerinden vazgeçmeyecek ve 4/C kölesi olmayı kabul etmeyeceklerdir. Önce 1 Mayıs'ta tüm Türkiye'de yüz binlerle alanlara çıkarak, sonrasında 4 konfederasyonun aldığı karar gereği 26 Mayıs'ta hayatı durdurarak bu saldırıların hesabı sorulacaktır" dedi.

1 Nisan şakası değil faşizm

Tek Gıda-İş Sendikası İstanbul 10 No'lu Şube Başkanı Muzaffer Dilek, "Ankara'da yaşanan terördür. Bunu devlet yapınca, bunun adı faşizmdir. AKP iktidarının faşist yüzünü Ankara'da 1 Nisan şakası değil, gerçek olduğunu gördük. Şaşırtmadılar, şaşırmayacağız" diyerek söze başladı. Dilek, "Burada kimlerle bulunduğumuzu görüyoruz. Bugün burada olmayan tüm sendikaları kış uykusundan uyanmaya çağırıyoruz. Emekten yana değil yemekten yana sendikacıları uyarıyoruz. Türk-İş'i gücünü göstermeye, buna uygun hareket etmeye çağırıyoruz. Biz 4/B'ye, 4/C'ye, kölelik düzenine hayır diyoruz. Buna başkaldırmayacaksa, sendika ne işe yarar" diye konuştu. Tek Gıda-İş Şube Başkanının konuşması sık sık "Sendikalar göreve genel greve" sloganıyla kesildi.

Dilek, Ankara'da yaşananların 1 Mayıs provası olduğunu söyledi, "Bize düşen de her gün 1 Mayıs provası yapmaktır" dedi.