Hakim ve savcılara toplu istifa önerisi....
Pakistan’da darbeye karşı hakimlerin istifa ettiğini hatırlatan HSYK Başkanveli Özbek “Türk hakim savcıları, Pakistanlı meslekaşlarından duyarsız değildir” dedi.
Toplantı 2 saat sürdü
Başbakan Erdoğan’ın tepki gösteridiği Ankara Adliyesi’ndeki toplantıya Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden ile HSYK Başkanvekili Kadir Özbek katıldı. Toplantıya Yargıtay’dan otobüs kaldırıldı. Çok sayıda Yargıtay ve Danıştay üyesi ile tetkik hakim ve savcısı da toplantıya katıldı. “Hakim ve savcıların mesleğe ilişkin sorunları ve çalışma şartlarıyla ilgili konuların ele alınacağı” bildirilen ve basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı 2 saat sürdü.
Ben sizin arkanızda olacağım
Toplantıda en ilginç çıkışı HSYK Başkanvekili Özbek yaptı. Yargıtay tetkik hakimi Celal Çelik, yargı adına daha etkin olmalarını istediği başkanlara “Bir gün derseniz ki ’ey hakimler savcılar yargı adına daha etkin olacağız, örneğin Fransa’daki gibi yürüyüş yapacağız ’ben sizin arkanızda olacağım” diye seslendi.
‘Evren bile böyle yapmadı’
Özbek bunun üzerine şunları söyledi: “1981’de Ziya Ül Hak, Pakistan’da kanlı bir darbe yaptıktan sonra Yüksek Mahkeme üyelerinin, yaptığı darbe Anayasası üzerine yemin etmelerini istedi. Yüksek Mahkeme üyeleri de istifa edip ayrıldı. Türk hakim ve savcıları hiçbir zaman Pakistan hakim ve savcılarından daha duyarsız değildir. Elbette tepkilerini hukuk devleti ve demokrasi sınırları içinde eksiksiz yerine getireceklerdir.” Özbek’in bu sözleri salondan büyük alkış aldı. Toplu istifa iması toplantıdan sonra Özbek ve Yargıtay Başkanı Gerçeker’e soruldu. Özbek ve Gerçeker bu soruya bu konuda “verilmiş bir karar olmadığı” yanıtını verdi.
Kenan Evren dahi....
Konuşmasında 12 Eylül döneminden de örnek veren Özbek “4 Nisan’da bir gazeteye Devlet Başkanı sıfatıyla demeç veren bir kişi ’kuvvetler ayrılığı’ilkesini vurguluyor. Newsweek’te yayınlanan bu haberin tarihi 4 Nisan 1981’dir. Devlet Başkanı olarak demeç veren de darbeci olarak değerlendirilen Kenan Evren’dir. Kuvvetler ayrılığı ilkesi Kenan Evren tarafından dahi muhafaza edilmiştir. Şimdi daha da geriye götürülmek isteniyor” dedi.
12 Öneri
Yargının savunma konumuna getirildiğini tekrarlayan HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ise şu önerilerde bulundu:
1- Anayasa’da hakimlerin idari yönden Bakanlığa bağlı olduklarına ilişkin hüküm çıkarılsın.
2- HSYK’nın ayrı bütçesi, sekretaryası ve binası olsun.
3- Kurul, ağırlıklı olarak Yargıtay ve Danıştay’dan gelen üyelerden oluşturulsun. Ancak birinci sınıf hakim ve savcılar da temsil edilebilsin.
4- Bakan ve müsteşar Kurul’dan çıkarılsın.
5- Hakimlik ve savcılığa alımları HSYK yapsın.
6- İnceleme ve soruşturma dosyaları HSYK’da incelensin ve karara bağlansın.
7- Not sistemi ve terfilerde performans kriterleri getirilsin.
8- Hakim ve savcılara örgütlenme hakkı verilsin.
9- Kurul kararları açıklansın.
10- Tüm disiplin kararlarına karşı yargı yolu açılsın.
11- Türkiye Adalet Akademesi özerkleştirilsin. Hizmet içi ve öncesi eğitim bakanlığın etkisinden çıkarılsın.
12- Teftiş Kurulu Bakanlığa bağlansın.
‘Daha fazla sıkıntı çıkar’
Yargıtay ve Danıştay Başkanları da toplantıda yaptıkları konuşmalarda tasarlanan değişikliğin yargıyı daha büyük sıkıntılara sokacağını ileri sürdüler.
Özbek'ten "istifa" açıklaması
HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, "Pakistan'da Anayasa değişikliği üzerine yüksek yargı mensuplarının istifa ettiği" örneğini vermesinin bir istifa iması olmadığını söyledi.
HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, HSYK girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ankara Adliyesinde dün yapılan toplantıda, Pakistan'da darbeyle iktidarı ele geçiren General Ziya Ül Hak'ın hazırlattığı Anayasa üzerine, yüksek yargı mensuplarının istifa ettiği örneğini vermesi ile ilgili, bu örneği vererek ne kastettiğinin sorulması üzerine, "Bu bir istifa iması değil. Daha önce yaşanmış, yargının ortaya koyduğu bir tepkiyi örnek gösterdim. Biz de hukuk çerçevesi içerisinde ne yapmamız gerekirse o mücadelemize devam edeceğiz, anlamında söyledim" diye konuştu.