5 Nisan 2010 Pazartesi

Yeni anayasa paketi Meclis’e sunuldu

İmzaları yenilenen ve içeriği değişen Anayasa Paketi yeniden TBMM'ye sunuldu...

Yeni Anayasa Paketi'nin 265 imza ile TBMM Başkanlığı'na sunulduğu öğrenildi. Yenilenen Anayasa taslağında madde sayısının 30'a çıktığı belirtildi. TBMM’NİN Anayasa Mahkemesi'ne üye seçmesi: Değişiklik paketinde yer alan hüküm, TBMM’nin de Anayasa Mahkemesi’ne üye seçmesini öngörüyordu. Ancak bu durum, “Anayasa mahkemesi üyeliğine siyasetin karışması” olarak yoğun şekilde eleştirildi.

Askeri idari mahkemesinde değişiklik: Anayasa teklifinde askeri idare mahkemesine ilişkin maddelerde değişikliğe gidiliyor. Parti kapatmada değişiklik: Paket üzerinde yapılan bir başka değişiklik ise parti kapatmayla ilgili. Yapılan değişiklikle Anayasa Mahkemesi’nde görülen parti kapatma davasında parti kapatmanın “duruşmada hazır bulunan üyelerin üçte ikisinin oyuyla” gerçekleşmesi hükmü geliyor. Daha önceki uygulama, parti kapatmanın Anayasa Mahkemesi’nin tüm üyelerinin üçte ikisinin onayıyla gerçekleşmesi idi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’yla ilgili bölümün gerekçesi değişiyor.


Başbakan ve 10 bakan da imzaladı
AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, kendisi dahil 50'den fazla milletvekillinin Anayasa değişikliği teklifindeki imzasını geri çektiğini ve metnin yeniden imzaya açıldığını söylemişti. Teklifin arkasında olduklarını vurgulayan Kılıç, amaçlarının CHP'nin başlattığı imza tartışmasını sona erdirmek olduğunu kaydetmişti.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte 10'un üzerinde bakanın teklifte imzası olduğu açıklandı.

CHP'nin iddiası
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, 31 Mart'ta yaptığı açıklamada, TBMM Başkanlığı'na sunulan Anayasa değişiklik teklifinin, daha önce milletvekillerinin hazır halde bulunan imzalarıyla sunulduğunu ve bu imzaların içinde, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in de Antalya Milletvekili olarak imzasının bulunduğunu öne sürmüştü. Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ise iddiayı yalanlayarak, anayasa değişiklik teklifinde imzasının olmadığını belirtmişti.